Zahraniční organizace potvrzují mučení ve věznicích v Libyi

Tripolis – Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International zemřelo v Libyi několik lidí poté, co je nový režim mučil a zadržoval ve vazebních zařízeních. Organizace Lékaři bez hranic zase oznámila, že kvůli mučení vězňů končí své působení ve městě Misuráta, kde ošetřili nejméně 115 pacientů se zraněními po výsleších.

„Ze strany oficiálně uznané armády a bezpečnostních sil, stejně jako ze strany nejrůznějších ozbrojených milic, které v zemi působí bez jakéhokoli legálního rámce, dochází k mučení,“ uvedl mluvčí Amnesty International v Londýně.

Organizace informovala, že několik zadržených pod dohledem revolucionářů ve věznicích poblíž Tripolisu a Misuráty přišlo o život. „Je děsivé konstatovat, že žádný pokrok při zastavení mučení nenastal,“ zdůraznila AI v dnešním prohlášení

Na mučení upozorňují i Lékaři bez hranic. „Někteří představitelé se snažili zneužít zdravotnickou pomoc Lékařů bez hranic a klást jí překážky,“ tvrdí ředitel organizace Christopher Stokes. „Přiváděli nám pacienty uprostřed výslechu, abychom je ošetřili a oni mohli ve výslechu pokračovat. Něco takového je zcela nepřijatelné,“ dodal. 

„Náš úkol je nabízet lékařskou péči válečným obětem a nemocným vězňům, a ne pacientům, kteří opakovaně potřebují ošetření mezi jednotlivými výslechy,“ řekl také ředitel organizace. Týmy Lékařů bez hranic pracují v misurátských vazebních zařízeních od srpna 2011, teď zde ale svou misi končí. Podle OSN zadržuje nynější libyjský režim ve věznicích celkem 8,5 tisíce vězňů, kteří jsou obviněni z toho, že byli Kaddáfího přívrženci. 

Oznámení se objevuje jen den poté, co vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayové vyjádřila znepokojení nad zacházením s vězni v libyjských věznicích. Pillayová žádá vládu v Tripolisu, aby co nejdříve převzala dohled nad vazebními zařízeními a aby u všech zadržovaných prošetřila důvod zadržení.