Čeští archeologové objevili v Súdánu 2000 let starý chrám

Praha – Čeští archeologové objevili v Súdánu dávno ztracený chrám z doby Merojského království. To trvalo od 3. století př. n. l. do 4. století n. l. Nalezená památka je tedy zhruba dva tisíce let stará. Chrám prameny pamatují na místě až do roku 1844, pak ale zmizel v poušti. Čeští archeologové ho tak znovuobjevili.

Rozsáhlý chrámový komplex nalezli čeští vědci poblíž dnešního městečka Vád Ben Naga. Před dvěma tisíci lety tu bylo centrum Merojského království. Nacházelo se zde město Arabikeleb, jedno z největších ve starověké Núbii. V době největšího rozkvětu v něm žilo kolem 25 tisíc obyvatel. Tehdy zde také vznikl chrámový komplex. 

Pavel Onderka, vedoucí expedice Národního muzea v Súdánu, v rozhovoru pro ČT řekl: „Lokalita Vád Ben Naga, kde působí expedice Národního muzea, má už za sebou 190 let průzkumů. Raní evropští cestovatelé, kteří přicházejí mezi lety 1821 až 1844, zaznamenávají ruiny chrámu, který nazývají týfónium. Po roce 1844 mizí tento chrám z pramenů. K jeho znovuobjevení došlo ale až v poslední výkopové sezoně expedice Národního muzea.“ 

Mapu lokality Vád Ben Naga naleznete ZDE.

Archeologická lokalita Vád Ben Naga
Zdroj: ČT24

Čeští archeologové působili v této lokalitě už třetí sezonu. Konzervovali zde palác královny Amanišacheto a takzvaný Východní chrám. Při výzkumu v Súdánu archeologové rovněž nalezli pečetní prsten s vyobrazením núbijského boha Apedemaka, sošku původně egyptského boha Usira, fragment stély s merojským písmem a části pískovcových bloků s reliéfy. 

Čeští archeologové nezůstávají v Súdánu jen při výzkumu, ale navazují prý přátelské vztahy s místními lidmi. Protože v místě není pitná voda a obyvatelstvo pije vodu z Nilu, členové expedice se chystají vystavět čističku. Od původního záměru vyhloubit studnu museli vzhledem ke geologickému podloží ustoupit.

Rozhovor s Pavlem Onderkou a Michalem Lukešem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod