V Arménii z vděčnosti pojmenovali dítě po Sarkozym

Jerevan – Zatímco v Turecku fackují francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v internetové hře, v Arménii jeho jméno přímo oslavují. Dokonce jeden arménský pár pojmenoval svého syna Sarkozy. Jsou totiž francouzskému prezidentovi vděční, že prosadil zákon, který zakazuje popírání genocidy, včetně vyvražďování Arménů Turky za první světové války.

Arménští rodiče dali synovi nezvyklé křestní jméno z vděčnosti k francouzskému  prezidentovi. Dítě se jmenuje Sarkozy Avetisjan. „Seděli jsme u televize a mluvili o genocidě. Právě v té chvíli Nicolas Sarkozy řekl, že genocida Arménů musí být uznaná. Okamžitě mě napadlo, že po něm pojmenuji svého prvorozeného syna,“ říká hrdý otec Karapet Avetisjan. 

„Chtěli jsme dítě pojmenovat po dědečkovi, ale když francouzský Senát přes pohrůžky Turků schválil ten zákon, rozhodli jsme se ho pokřtít na počest francouzského prezidenta, toho statečného muže,“ říká také babička chlapečka.   

Francouzský zákon počítá s pokutou až 45 tisíc eur (přes 1,1 milionu korun) a rokem vězení pro každého, kdo by popíral jakoukoli genocidu. Za tu Francie označuje i masakry Arménů Turky v období osmanské říše za první světové války v letech 1915 až 1917. Podle Arménů šlo o systematické vyvražďování z turecké strany s bilancí až 1,5 milionu mrtvých. Turecko hovoří o půl milionu obětech a odmítá připustit, že by šlo o genocidu.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)