Breivikovi možná postaví speciální léčebnu

Oslo - Norský atentátník Anders Breivik možná dostane vlastní psychiatrickou léčebnu. Pokud odborníci definitivně potvrdí, že byl při bombovém útoku a při střelbě na ostrově Utöya nepříčetný, musel by jít místo do vězení do psychiatrického zařízení. A ta nemají v Norsku dostatečná bezpečnostní opatření. Úřady proto zvažují, že by postavily novou léčebnu přímo v areálu věznice, kde Breivik čeká na soud.

Norské úřady údajně zvažují možnost, že by vystavěly v areálu věznice Ila psychiatrickou kliniku, jejímž jediným pacientem by byl pravicový extremista Anders Behring Breivik. Psychiatři tvrdí, že byl Breivik při útocích nepříčetný a že trpí paranoidní schizofrenií. Soud nyní nařídil nové psychiatrické vyšetření. 

Pokud se diagnóza potvrdí, nešel by Breivik do vězení, musel by být vězněn v psychiatrickém zařízení. Jenže v Norsku není žádné, které by mělo žádoucí bezpečnostní opatření. Úřady tak plánují, že by ve vězeňském areálu Ila, kde je Breivik držen v izolaci od ostatních vězňů, postavily speciální psychiatrickou jednotku. 

Breivik podle norského tisku nyní obývá v káznici Ila u města Baerum tři cely. V jedné relaxuje a odpočívá, ve druhé má tělocvičnu a třetí využívá jako obývací pokoj. Breivik je velmi náročný vězeň a neustále si klade nějaké požadavky, naposledy zažádal o počítač, na kterém by se dalo psát. Plánuje totiž napsat o útocích a své ideologii knihu.

Vydáno pod