Maorské hlavy se vrátily domů

Wellington - Na Nový Zéland se vrátilo dvacet potetovaných maorských hlav bojovníků. Před dvěma stoletími je odsud odvezli evropští objevitelé a okamžitě se staly sběratelským hitem. Francie je vrátila až po dlouhých jednáních. Podle odhadů jich sběratelé po celém světě vlastní asi pět set.

Hlavy bojovníků byly přivezeny v bednách jako národní poklad. Čekalo je tradiční maorské přivítání. Někteří lidé dokonce plakali dojetím.

V hlavě prý přebývá bojovný duch

Mokomakai, jak se jim říká, jsou trofeje bojovníků. Válečnický kmen svým protivníkům hlavy uřízl v přesvědčení, že v nich přebývá bojovný duch. Pro evropské kolonizátory a sběratele umění se už v 18. století staly hitem.

„Malby na jejich tvářích nám mohou pomoci porozumět jejich významu pro tehdejší obyvatele a co si z toho my dnes můžeme vzít,“ řekla ředitelka muzea „Te Papa Tongarewa“ Michelle Hippoliteová. 

Bojovník
Zdroj: ČT24

Ve francouzských muzeích platily trofeje za kulturní kuriozity, než se ozvali Maorové. Vláda Nového Zélandu o ně žádala od 80. let minulého století. Paříž ale povolila až nyní. „Uzavřeli jsme tím hroznou kapitolu koloniálních dějin a otevřeli novou, přátelskou a plnou vzájemného respektu,“ prohlásil Frederic Mitterand, francouzský ministr kultury.

Na Novém Zélandu si trofeje rozeberou jednotlivé kmeny. Chtějí je důstojně pohřbít, i když s dvousetletým zpožděním.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)