Pentagon staví základnu pro komanda pro Blízký východ

Washington - Pentagon připravuje námořní základnu pro speciální jednotky, které by mohly být nasazovány v oblasti Blízkého východu. Deník The Washington Post, který o základně píše, řadí k možným hrozbám v tomto regionu napětí kolem Íránu, působení Al-Káidy v Jemenu a také somálských pirátů ve vodách v okolí Afriky. Základna speciálních jednotek se přestavuje z válečného plavidla určeného k vyřazení. Má poskytnout prostor pro malé rychlé čluny a vrtulníky používané elitní jednotkou námořnictva Navy Seal.

Pentagon musí v příštích deseti letech snížit rozpočet přinejmenším o 487 miliard dolarů a elitní jednotky jsou klíčovou součástí strategie administrativy prezidenta Baracka Obamy. Zatímco mluvčí námořnictva Mike Kafka odmítl upřesnit, kde bude loď umístěna a k jakým účelů využívána, jiní armádní představitelé hovoří o nezvykle rychlém postupu při přestavbě plavidla. Na Blízký východ má být vysláno už začátkem léta. 

Loď by měla směřovat do Perského zálivu

Podle dokumentace, k níž se dostal The Washington Post, má loď směřovat do Perského zálivu. Jde o hlavní dopravní cestu ropných tankerů a Írán nedávno pohrozil uzavřením Hormuzského průlivu, tedy nejužšího místa při ústí Perského zálivu. USA daly nekompromisně najevo, že nic podobného nepřipustí. 

Americké námořnictvo už nyní využívá velkou námořní základnu v Bahrajnu a má v oblasti až dvě letadlové lodě. Nová základna kapacitu armády podle odborníků nijak zvlášť nezvýší, ale může poskytnout novou taktickou výhodu v podobě vysazování tajných komand na pobřeží. Počítá se s tím, že v případě, že by se Írán rozhodl zablokovat Hormuzský průliv, chtěl by ho hlavně zaminovat. Speciální jednotky by mohly být použity právě k tomu, aby v tom Íráncům zabránily. Kafka řekl, že nové plavidlo bude plovoucí předsunutou základnou využívanou jako zázemí námořních sil nasazovaných k odminování a hlídkování.