Účast krajní pravice na vídeňském plesu vyvolala demonstrace

Vídeň – V rakouské metropoli demonstrovaly čtyři tisíce lidí proti 59. plesu takzvaných buršáckých spolků. Levicoví demonstranti považují členy Vídeňského korporačního spolku za nositele krajně pravicových myšlenek. Kvůli podezření z extremismu zasáhlo i UNESCO, rakouskou plesovou tradici vyškrtlo ze seznamu kulturního dědictví. A to až do chvíle, než země vyloučí buršácký ples ze seznamu tradičních bálů. Organizátoři na protest zakázali médiím na akci, která letos navíc připadla na Mezinárodní den památky obětí holokaustu, natáčet.

Ples Vídeňského korporačního kruhu provázejí protesty každý rok. Odpůrcům se totiž nelíbí, že se bujarého veselí účastní i členové krajní pravice. Letos to ale vypadá, jako by si o pořádnou demonstraci říkali sami organizátoři. „Je velmi smutné, že právě dnes, kdy je mezinárodní den obětí holokaustu, mají ples pravičáci, neonacisté a lidé, kteří holokaust popírají,“ vyjádřil se jeden z demonstrantů.

Mezi hosty taneční zábavy se údajně objevily i špičky evropské krajní pravice z Belgie nebo Švédska, taky francouzská kandidátka na prezidentku Marine Le Penová. Pozval je předseda krajně pravicové Svobodné strany Rakouska. „Na plese nejsou žádní extrémisté. Ta obvinění jsou lživá a tihle buřiči a demonstranti jen poškozují důstojnost hostů,“ řekl předseda Svobodné strany Rakouska Heinz-Christian Strache.

Mezi kritiky plesu nejsou ale jen samí buřiči a anarchisti. UNESCO kvůli němu nedávno vyškrtlo vídeňskou plesovou kulturu ze seznamu nehmotného kulturního dědictví. A na příští rok budou muset organizátoři pro bál najít jiné místo, zámek Hofburg s nimi už nechce spolupracovat.