Panetta se bojí o lékaře, který pomohl dopadnout bin Ládina

Washington - Americký ministr obrany Leon Panetta vyjádřil obavy o pákistánského lékaře, který Spojeným státům pomohl dopadnout teroristu Usámu bin Ládina. Doktora Šikala Afridía totiž v Pákistánu zatkli a podle tamních úřadů ho mají soudit za zradu. Panetta v rozhovoru pro televizi CBS řekl, že zatčení Afridího považuje za omyl.

Lékař byl zadržen loni krátce po 2. květnu, kdy americké speciální komando bin Ládina zlikvidovalo v pákistánském posádkovém městě Abbottábádu. Pákistán operaci považuje za porušení své suverenity. „To, co Pákistánci s touto osobu učinili, mi dělá velké starosti,“ řekl Panetta. Podle něj lékařův čin rozhodně nebyl projevem zrady vůči Pákistánu. „Pákistán a USA sdílejí stejný názor na boj proti terorismu a postupovat takovýmto způsobem proti někomu, kdo v tomto boji pomohl, je podle mého názoru skutečný omyl,“ dodal ministr. 

V Pákistánu se po bin Ládinově likvidaci začaly šířit informace, podle nichž americká Ústřední zpravodajská služba Afridího najala. To prý proto, aby v Abbottábádu zorganizoval očkovací program, jehož prostřednictvím se měla díky získanému genetickému materiálu potvrdit bin Ládinova přítomnost. Zda byly ale genetické vzorky opravdu získány, není známo. Washington si přeje, aby byl Afridí propuštěn a aby mohl žít v USA. 

Panetta také naznačil, že o bin Ládinově pobytu věděl vysoce postavený pákistánský představitel. „Osobně si myslím, že někdo musel tušit, co se v tom objektu dělo. Nezapomínejme, že tam byly zdi o 18 stopách (pěti metrech), byl to největší objekt v tom místě,“ řekl Panetta.