Londýn potvrdil: Z Afghánistánu odejdeme koncem roku 2014

Londýn - Británie zůstává u původního termínu pro stažení svých vojáků z Afghánistánu, jímž je konec roku 2014. V Londýně to při dnešním setkání s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím potvrdil britský premiér David Cameron. Vyšel tak vstříc prosbám Karzáího, aby mezinárodní vojenské jednotky v zemi zůstaly. Francie totiž v pátek oznámila, že její bojové jednotky odejdou z Afghánistánu o rok dříve oproti plánům NATO, tedy do konce roku 2013.

„Chceme mít dlouhodobé vztahy s Afghánistánem, dlouho poté, co se naše bojové jednotky vrátí domů, a to se stane koncem roku 2014,“ řekl Cameron podle agentury Reuters Karzáímu, s nímž se sešel ve své oficiální venkovské rezidenci Chequers u Londýna.

Po setkání s Karzáím britský premiér řekl, že různé státy budou mít „samozřejmě možnost od nynějška do konce roku 2014 snižovat početní stav svých kontingentů“ v Afghánistánu. Musí to ale záležet na bezpečnostní situaci v této zemi, na vývoji předávání různých částí Afghánistánu pod kontrolu národních bezpečnostních sil, zdůraznil Cameron. „Nechci vidět jakýsi prudký zlom v roce 2014, kdy odejdou najednou všechny zbývající koaliční jednotky.“

Z Londýna si Karzáí odváží lepší zprávy než z Paříže

Oba státníci podepsali při setkání dohodu o další spolupráci Británie a Afghánistánu po stažení britských jednotek. I poté bude Británie nadále podporovat rozvoj Afghánistánu konkrétními projekty, které budou zaměřeny ku prospěchu prostých Afghánců. Právě na jejich osud Karzáí při své návštěvě upozornil, zemi se podle něj nedostává dostatek humanitární pomoci.

Karzáí navštívil Londýn jako poslední zastávku své evropské cesty, při níž předtím pobýval v Itálii a ve Francii. V Paříži mu prezident Sarkozy oznámil, že francouzské bojové jednotky odejdou z Afghánistánu do konce roku 2013 a informoval o svém záměru vyzvat NATO, aby se takto dříve ukončily všechny bojové operace spojenců v Afghánistánu.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod