V Sýrii dnes zahynulo na sedm desítek lidí

Damašek - Násilnosti v Sýrii si za dnešek vyžádaly 66 mrtvých, z toho 26 civilistů. Boje se v posledních dnech zintenzivnily a blíží se k Damašku, v jehož okolí jsou hlášeny těžké střety mezi oddíly dezertérů a vládními vojáky. Zprávy o nových násilnostech přicházejí den poté, co Liga arabských států (LAS) pozastavila svou misi pozorovatelů v Sýrii. Zástupce generálního tajemníka LAS Ahmad bin Hallí oznámil, že ministři zahraničí ligy se sejdou 5. února k jednání o krizi v Sýrii.

Dnešní oběti z řad civilistů jsou podle Syrské organizace pro monitorování lidských práv (OSDH) hlášeny ze severní provincie Idlib, jižní Dará, z Homsu a Hamá i z metropole Damašku a jejího okolí. Od úterka bylo v Sýrii zabito nejméně 232 lidí, mezi nimi 147 civilistů.

LAS v sobotu pozastavila svou misi pozorovatelů, kteří konstatovali nový růst násilí v Sýrii. Téhož dne bylo podle syrských aktivistů na území Sýrie zabito až 98 lidí, polovinu z tohoto počtu prý tvoří vojenští zběhové. Damašek označil přerušení mise za pokus ovlivnit Radu bezpečnosti OSN a zvýšit tlak na zahraniční intervenci v Sýrii. Na ministerském zasedání svolaném na 5. února mají představitelé členských států ligy rozhodnout, zda bude její mise v Sýrii přece jen prodloužena, nebo ukončena.

Vydáno pod