Ani kapka nazmar: Polsko zavádí dešťovou daň

Varšava - V Polsku postupně zavádějí tak zvanou dešťovou daň, kdy se bude z každé dešťové kapky platit něco málo do obecní pokladny. Rozhoduje plocha střechy, chodníku a pak průměrný úhrn srážek za posledních 10 let - nikoliv to, zda zrovna prší nebo je dlouhodobě sucho. Dešťovou daň bude nutné zaplatit bez ohledu na počasí. Loni tak šlo zhruba o tři miliony zlotých (asi 17 milionu Kč).

Dešťovou daň platí třeba už v Poznani, Bielsku Bialé nebo Koszalině, teď ji hodlají zavést i v jiných polských městech - už v únoru například v jihopolské Bytomi, o něco později ve Vratislavi či ve Varšavě. Ve velkých městech si mohou přijít na nezanedbatelné sumy.

Bohdan Wyźnikiewicz, Institut tržního hospodářství:

„Za každou cenu města hledají další příjmy a dešťová daň patří k těm nápadům, který ve velkých městech přijde velmi vhod.“

Kam kápne voda, nebude to zadarmo. Nepůjde jen o střechy, ale o všechno, z čeho do městské kanalizace stéká voda, tedy i chodníky a vše další s tvrdým povrchem. Ze střechy například zaplatí každá osoba v domě měsíčně v přepočtu 40 korun, přilehlý chodník vyjde zhruba na 20 korun za osobu. Čtyřčlenná rodina tak měsíčně může zaplatit zhruba 240 korun. Přitom každá domácnost už platí vodné a stočné.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)