Švýcar z protisměru spáchal sebevraždu

Praha - Švýcarský občan Sascha Spataro, který byl v Česku vloni odsouzen za to, že jel pod vlivem drog v protisměru po silnici R10, spáchal v sobotu ve švýcarském městečku Kriens nedaleko Luzernu sebevraždu skokem z okna. Informovala o tom televize Prima s odvoláním na dva zdroje blízké jeho rodině.

Čtyřiatřicetiletý Spataro koncem května ohrozil svou jízdou v protisměru, při níž byl pod vlivem pervitinu, desítky lidí na rychlostní silnici R10 mezi Turnovem a Prahou. Ve vysoké rychlosti ujel desítky kilometrů, policie ho zadržela až v Praze-Kbelích. Cestou způsobil šest dopravních nehod, při nichž havarovalo devět vozidel. Havárie se obešly bez vážných zranění.

Spataro jednal pod vlivem antidepresiv a pervitinu, který šňupal. Navíc užíval ještě lék Ritalin, kterým psychiatři léčí u dětí ADHD neboli hyperkinetické poruchy. Kombinace látek způsobila podle znalce z oboru psychiatrie přechodnou duševní poruchu, kdy se muž dostal do toxického deliria s paranoidními projevy. Mladoboleslavský okresní soud v říjnu potrestal cizince tříletým trestem vězení podmíněně odloženým na pět let a propustil ho z vazby. Spataro se pak vrátil do Švýcarska, kde údajně pobýval v psychiatrické léčebně.

Státní zástupce se proti výroku soudu odvolal. Podle serveru iDnes.cz středočeský krajský v prosinci trest zpřísnil na tři roky nepodmíněně. Výkon trestu měl Spataro nastoupit v únoru. V minulosti byl údajně trestán za stejné přečiny v Německu a Polsku.