Írán posílá Obamovi špionážní letadlo - ale jako hračku

Teherán – I v Íránu jsou stále lidé se smyslem pro sarkasmus. Jeden tamní výrobce hraček odpověděl na výzvu prezidenta Baracka Obamy, aby Teherán vrátil americký bezpilotní špionážní letoun RQ-170, který se v Íránu zřítil v prosinci. Do Bílého domu chce poslat zmenšený model – vlastně spíš hračku.

„Chtěli jsme, aby i pan Obama měl takovou hračku, aby věděl, že Íránci nenechají žádnou žádost bez odpovědi. Udělali jsme RQ-170 v růžové, protože je to prý oblíbená barva pana Obamy. Hračku mu pošleme přes švýcarskou ambasádu,“ říká Saíd Hassan Púr z hračkářské firmy AAYE.

Na model supermoderního amerického letounu se mohou těšit i íránské děti. První kusy míří do hračkářství a výrobci doufají v úspěch. „Panenka Barbie je symbolem Spojených států, vyrábí se tam a tohle se vyrábí v Íránu. Třeba se naše RQ-170 stane stejně známou hračkou v USA,“ dodává Púr.

Miniatura bezpilotního letounu je 80krát menší než skutečný stroj a bude k dostání v různých barevných provedeních, v Íránu v přepočtu za necelých 80 korun. Skutečné letadlo Teherán už loni do USA vydat odmítl.

Americký špionážní letoun se zřítil v Íránu
Zdroj: ČT24