Afghánští přistěhovalci vraždili ze cti, skončili za mřížemi

Toronto – Kanadský soud včera shledal tři členy rodiny afghánských přistěhovalců vinnými ze čtyřnásobné vraždy ze cti. Osmapadesátiletý Mohammad Shafia a jeho 42letá žena podle soudu zabili tři své dcery ve věku 19, 17 a 13 let a také první ze Shafiových žen kvůli tomu, že se nechovaly v souladu s jejich představami o mravném životě. Na vraždách se podle soudu podílel i jejich 21letý syn.

Soud vraždy, které v roce 2009 otřásly celou Kanadou, označil za chladnokrevné a zavrženíhodné. Vyplývaly prý z pokřiveného pojetí cti. Po vynesení rozsudku usvědčená trojice trvala na své nevině. Mohammad Shafia stráví ve vězení nejméně 25 let. Stejný trest si od kanadského soudu odnesli i jeho syn a manželka.

Gerard Laarhuis, žalobce:

„Jsem velmi spokojen s výrokem. Je to velký den pro kanadskou justici a pro naši demokratickou společnost, která chrání práva všech. Zároveň si ale připomínáme smutný fakt, že zemřely čtyři ženy plné temperamentu, které milovaly svobodu a byly zavražděny svou rodinou za těchto znepokojujících okolností.“

Těla obětí byla nalezena 30. června 2009 v automobilu, jenž skončil ve vodním kanálu v kanadském Kingstonu. Vše mělo vypadat jako nehoda, rodina se přes Kingston vracela do Montrealu z výletu k Niagarským vodopádům. Podle obžaloby však obvinění dívky nejdřív utopili, jejich těla naložili do vozu a ten pak natlačili do kanálu.

Sestry se prý chovaly nemravně

Obhájci rodin trvají na tom, že šlo o nehodu, která se stala poté, co nejstarší ze tří sester sedla za volant a vzala ostatní na projížďku. Otce zavražděných dívek ale usvědčily telefonní odposlechy. V nich své dcery označil za proradné a vyzýval ďábla, aby kálel na jejich hroby. Vinil je přitom z nemravného života. Hanily prý pověst rodiny tím, že chodily do barů, nosily nevhodné oděvy a stýkaly se s chlapci, které otec neschvaloval.

Vraždy ze cti v Kanadě (zdroj: ČT24)

Celý případ však vrhl kritiku i na kanadské sociální služby. Potíže jedné ze zavražděných dcer se opakovaně řešily ve škole. Na vyučování chodila pozdě, protože jí to otec nechtěl povolit. Úřady případ podcenily a snažily se vše vyřešit domluvou. Otec to pojal jako ponížení a pokřivení cti afghánské rodiny.

Shafia žil se dvěma ženami, z nichž první je jednou z obětí vražd. Za polygamii rodině hrozí vyhoštění z Kanady.