10 mrtvých při hromadné nehodě na americké dálnici

Washington - Deset lidí zemřelo a 18 se zranilo při hromadné dopravní nehodě na floridské dálnici. Srazilo se tam 12 aut a 7 kamionů. V tu dobu byla v místě mlha a hustý dým z požáru blízkého rašeliniště. Šestiproudová dálnice Interstate je hlavní dopravní tepnou státu Florida.

Nad ránem padla mlha, a aby toho nebylo málo, oblast zahalil černý dým z nedalekého požáru rašeliniště jižně od města Gainesville. V obou směrech pak do sebe nabouralo 19 vozidel. „Přišlo to bez jakéhokoli varování. Najednou jste viděl tak maximálně dva metry před sebe. Víc ne,“ popisuje účastník nehody Thomas Burt. 

Viditelnost byla tak špatná, že zdravotníci museli po příjezdu hledat raněné podle jejich křiku. Ti, co nehodu přežili, si kladou otázku, proč policie dálnici včas neuzavřela. „Situace na vozovce se může změnit během jediného okamžiku, nemáme nad těmito věcmi kontrolu. Jakmile jsme tyto nebezpečné podmínky zjistili, začali jsme jednat, ale nehodám už jsme nezabránili,“ říká policistka Sadie Darnellová. 

Policie už provoz na dálnici opět obnovila a nyní vyšetřuje i příčinu požáru rašeliniště. Vyšetřovatelé mají podezření, že ho někdo založil úmyslně.

Nehodu na Floridě nepřežilo deset lidí (zdroj: ČT24)