Gripeny zmátl vysoký tlak, byly vyřazeny ze cvičení

Stockholm – Švédské bojové letouny Gripen se nesmějí zúčastnit nynějšího společného vojenského cvičení severských zemí. Přístroje stíhaček, které má ve výzbroji i česká armáda, jsou prý citlivé na mimořádně vysoký atmosférický tlak, jenž v současnosti nad Skandinávií panuje.

Nad severním Švédskem v neděli podle meteorologů dosáhl atmosférický tlak čtyřicetiletého maxima, a právě na vysoký atmosférický tlak jsou údajně gripeny citlivé. Z cvičení dnes byl vyřazen zhruba tucet strojů.

Podle velitele Matse Hakkarainena sice není létání za takových podmínek nebezpečné, ale nynější tlak je tak vysoký, že přístroje letounů reagují zmateně a vydávají falešné signály.

JAS-39 Gripen
Zdroj: ČT24

Gripeny dokážou létat za každého počasí, ovšem hodnota atmosférického tlaku je tak extrémní, že ji přístroje vyhodnocují jako chybu, vysvětlil Peter Liander, mluvčí společnosti Saab, která gripeny vyrábí.

Česká armáda má na deset let pronajato 14 strojů Jas-39 Gripen. Pronájem vyprší v roce 2015 a česká vláda chce vypsat nový tendr na stíhačky.