Pákistánská armáda zabila nejméně 31 Tálibánců

Péšávar (Pákistán) – Nejméně 31 členů hnutí Tálibán dnes časně ráno zabila pákistánská armáda při bombardování kmenových oblastí na severozápadě země. Ty jsou baštou islámských radikálních skupin a největším útočištěm teroristické sítě al-Káida na světě.

Bombardování, o němž informovaly tiskové agentury s odvoláním na zdroje pákistánské armády, bylo zaměřeno na dva údajné úkryty pákistánské odnože hnutí Tálibán. Ta je odpovědná za vlnu útoků, převážně sebevražedných, při nichž za poslední čtyři roky v Pákistánu zahynulo téměř 5 000 lidí.

Potvrdit útoky pákistánské armády nebo počet obětí z nezávislých zdrojů není možné, protože kmenové oblasti podél hranice s Afghánistánem jsou pro novináře prakticky nedostupné. Bombardování následovalo po bojích mezi vojáky a ozbrojenci o strategický horský vrcholek Kurram, které si za minulý týden vyžádaly více než 60 obětí.

Zpráva o smrti bojovínků přichází poté, co tajná zpráva Severoatlantické aliance informovala o přímé podpoře afghánského Talibanu ze strany pákistánských tajných služeb. Zpráva vychází z téměř třiceti tisíc výslechů čtyř tisíc zajatých bojovníků Talibanu. Oficiální pákistánská místa v předchozích případech vždy spolupráci s Talibanem popírala.

Vydáno pod