USA chtějí rezoluci k Sýrii co nejdříve

New York/Damašek - USA a Liga arabských států zvýšily tlak na Radu bezpečnosti OSN, aby urychleně přijala rezoluci proti násilí v Sýrii. Podle šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové mezinárodní společenství bez přijetí rezoluce ponese část viny za násilnosti, které se v Sýrii dějí. Návrh rezoluce vyzývá prezidenta Bašára Asada, aby předal moc viceprezidentovi. Jakékoliv kroky proti Sýrii zatím odmítá Rusko, spojenec Damašku a dodavatel zbraní do Sýrie. Rusko má v Radě bezpečnosti OSN právo veta. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin potvrdil, že Moskva bude vetovat každou rezoluci RB OSN k Sýrii.

Generální tajemník Ligy arabských států Nabíl Arabí řekl, že je potřebná rezoluce, která všechny strany vyzve k tomu, aby složily zbraně a začaly jednat o přechodu k demokracii. Arabí i Clintonová zároveň zdůraznili, že odmítají jakoukoliv zahraniční vojenskou intervenci v Sýrii. „Sýrie není Libye,“ podotkla americká ministryně zahraničí. Vojenská operace vedená NATO loni vedla k pádu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. „Sýrie patří jejím 23 milionům obyvatelům, nikoli jednomu muži nebo jeho rodině. A změny můžeme stále dosáhnout bez rozpadu státu nebo vzniku nové tyranie,“ zdůraznila Clintonová.

USA a LAS chtějí rezoluci k Sýrii (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti o rezoluci hlasovat nejdříve v další části tohoto týdne. Damašek nadále jakoukoliv spolupráci odmítá, uvítal ale nedávnou ruskou snahu o zahájení všesyrského dialogu. Ruská iniciativa směrem k Sýrii se přitom neomezuje na diplomatické krytí - Moskva Asadovu režimu začala znovu prodávat moderní zbraně.

Násilnosti v Sýrii pokračují už jedenáctý měsíc a podle OSN si vyžádaly na 5400 mrtvých, podle jiných zdrojů o zhruba 1000 až 2000 více. Kvůli trvajícímu násilí v sobotu přerušila svou pozorovatelskou misi v Sýrii Liga arabských států.