Pandy se dají sledovat živě na webu

Peking – Čína nabízí na internetu živé vysílání z pandí rezervace. Diváci mohou na záběrech sledovat ohrožené pandy velké i jejich mláďata. Projekt má zvýšit povědomí o úsilí na záchranu tohoto druhu. Videokamery s vysokým rozlišením jsou umístěny v chovatelském centru Pi-feng-sia poblíž města Ja-an v jihozápadní provincii S'-čchuan.

Přístup na obě kamery nabízí stránka www.explore.org, která živý přenos prokládá nejpřitažlivějšími záběry ze záznamu. Kamera číslo jedna sleduje pět pandích mláďat, jimiž jsou Č'-čchun, Čching-šan, Čchao-jang a dvojčata v „batolecím“ věku Feng-feng a Au-au. Před kamerou dvě jsou dospělé pandy, Jao-man a Šen-ping. 

„Za použití kamer, jejichž prostřednictvím můžeme sdílet pohled na tato úžasná stvoření v jejich domovině, chceme připomenout lidem obrovskou zodpovědnost, kterou máme vůči světu, jejž obýváme,“ prohlásil Li Te-šeng, jenž pracuje v chovném středisku jako lékař. 

Ve volné přírodě přežívá v současnosti jen asi 1600 pand velkých, dalších 300 pak pobývá v různých chovných středicích, rezervacích a zoologických zahradách, především v Číně.