Pákistánští tajní podporují Taliban, konstatuje zpráva NATO

Londýn - Pákistánská zpravodajská služba ISI přímo pomáhá militantnímu islamistickému hnutí Taliban v Afghánistánu. Tvrdí to tajná zpráva NATO, podle níž Pákistán ví, kde se nacházejí vůdci Talibanu, a manipuluje jimi. Dokument vznikl na základě materiálu získaného při 27 000 výsleších 4 000 příslušníků Talibanu, členů teroristické organizace al-Káida i civilistů. Pákistánské ministerstvo zahraničí označilo obvinění za „absurdní“ s tím, že zaujímá stanovisko nevměšování se do záležitostí Afghánistánu a očekává, že všechny ostatní státy se budou důsledně držet stejné zásady.

Šéfka pákistánské diplomacie Hina Rabbání Kharová ke zprávě o údajné pákistánské podpoře afghánského Talibanu podotkla, že tuto zprávu lze „ignorovat“. „Není třeba věnovat tomuto pozornost… Je to staré víno a ještě starší láhev,“ podotkla.

Pákistánská ministryně zahraničí Hina Rabbání Kharová:

„Tvrzení v té zprávě nejsou nová. Opakují se mnoho let, stále znovu a znovu a všichni víme, jaké jsou pro to důvody. Máme totiž společné zájmy s řadou dalších hráčů ve světě. Důležitější je ale věnovat větší pozornost rozhovorům, které s Talibanem vedou ostatní důležité vlády světa. Myslím, že tuto zprávu můžeme ignorovat jako svého druhu účelový strategický únik.“

Zpráva NATO připomíná, že „vysocí představitelé Talibanu jako Násiruddín Hakkání ponechávají svá sídla v bezprostřední blízkosti ústředí ISI v Islámábádu“. „Pákistán ví všechno. Všechno kontroluje… Taliban není islám. Taliban je Islámábád,“ cituje zpráva jednoho ze zadržovaných vysokých velitelů al-Káidy. Taliban se prý mezi Afghánci těší stále větší podpoře. „Afghánští civilisté často kvůli korupci v řadách afghánské vlády dávají přednost vládě Talibanu,“ píše se ve zprávě. Podle zprávy byl v loňském roce zaznamenán nebývalý zájem o připojení se k Talibanu, a to dokonce i v případě členů afghánského kabinetu. Povstalci z Talibanu prý také často spolupracují s afghánskou policií a armádou.

Podle tajného dokumentu NATO v oblastech Afghánistánu, odkud se stáhly alianční jednotky, posiluje Taliban svůj vliv, přičemž nenaráží skoro na žádný odpor ze strany vládních bezpečnostních sil. Existují údajně rovněž důkazy, že Taliban se snaží urychlit stažení jednotek NATO tím, že záměrně snižuje počet svých útoků v některých oblastech, kde následně zahajuje kampaň zaměřenou na získání podpory místního obyvatelstva. O tom, že by Taliban mohl kapitulovat, většina jeho členů podle zprávy ani vzdáleně neuvažuje.

Příslušníci Talibanu „nedostávají za svou činnost plat ani žádné finanční odměny“, jejich operace jsou ale financovány obchodem s drogami a oni si část zisků z tohoto obchodu přisvojují. Hlavním zdrojem příjmů nicméně zůstávají dary, píše se v dokumentu, podle nějž členové hnutí žádají o příspěvky přímo v afghánských domovech a svou příslušností k Talibanu se přitom ani trochu netají.

Bojovník Talibanu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod