Nahrávky z Air Force One obsahují hovory po atentátu na JFK

Dallas - Americký národní archiv zveřejnil dosud neznámé nahrávky z letadla směřujícího po atentátu na amerického prezidenta Kennedyho z Dallasu do Washingtonu. Čtyřicet dva minut záznamu obsahuje debaty, jak naložit s tělem, ale i telefonát Kennedyho matce. Materiál zveřejnil sběratel, který ho získal od jednoho z prezidentových poradců.

Byl to historický let. Psal se pátek 22. listopadu 1963. Na palubě Air Force One se z viceprezidenta Lyndona Johnsona náhle stal prezident Spojených států, který utěšoval Kennedyho matku. Její syn po atentátu podlehl zranění. „Tak bych si, bože, přál, aby bylo něco, co bych mohl… Chtěl jsem vám říct, že truchlíme s vámi,“ prohlásil tehdy Johnson. „Velmi vám děkuji. Děkuji vám moc. Vím, že jste Jacka miloval a on miloval vás,“ odvětila Rose Kennedyová.

Opak byl ale pravdou, jak ukázaly nedávno zveřejněné tajné rozhovory Kennedyho manželky Jacquliene. JFK považoval Johnsona za venkovana, který mu měl dopomoci k volebnímu vítězství. Teď ale bylo načase říct americkému ministrovi zahraničí Deanu Ruskovi, že JFK je mrtev. Šéf diplomacie se v době Studené války vracel z Asie a jeho letadlo bylo právě nad Atlantikem. „Máme zprávu, která říká, že prezident je mrtev. Zemřel asi přes 35 minutami,“ zaznělo tehdy.

JFK a Lyndon Johnson
Zdroj: ČT24

Čtyřicet dva minut zvukových nahrávek bylo dosud utajených. Bílý dům pro veřejnost nabízel jen sestříhanou krátkou verzi. Zastánci konspiračních teorií teď mohou zkoumat proč. „Pochybuji, že tyto nahrávky odsunou konspirační teorii k ledu. Budou si dál myslet, že šlo o komplot,“ míní Robert Dallek, odborník na JFK.

Spekulace o tom, zda Kennedyho opravdu mohl zabít Lee Harwey Oswald, asi neutichnou ani po roce 2029, kdy vláda odtajní poslední dokumenty týkající se politikovy smrti. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)