Propuštěný stevard se zastal kapitána Concordie

Řím - Hlavní stevard Manrico Giampedroni, poslední zachráněný z lodi Costa Concordia, dnes opustil nemocnici. V době ztroskotání odmítl odejít z paluby a pomáhal cestujícím do záchranných člunů. Se zlomenou nohou pak sám čekal dva dny uvnitř vraku na vyproštění. Poprvé od nehody své drama popsal médiím. Záchranáři dnes kvůli nepřízni počasí přerušili pátrání po pohřešovaných. Silný nárazový vítr a vysoké vlny jim zabránily prohledat trup plavidla v místech nad hladinou. Předpovědi meteorologů jsou přitom nepříznivé nejméně do čtvrtečního večera. Do zátoky u ostrova Giglio se navíc dostal tenký olejový film. Záchranáři se ho snaží sbírat mechanicky z lodí. Firma, které vrak patří, uvedla, že je připravena loď odepsat. Plavidlo už nebude možné uvést do provozu a pojišťovny ho označí za zcela ztracené.

Záchranáři v úterý definitivně ukončili pátrání po nezvěstných v té části lodě, která je nyní pod vodou. Rozhodli se tak na základě zjištění, že se deformoval trup lodi v místech, kde byly v posledních dnech v rámci pátrání udělány otvory. Vznikla obava, že by potápěči mohli uvíznout v zatopených prostorách v hloubce i 20 metrů.
   
Experti už neočekávají, že by mohl být ještě nalezen někdo z pohřešovaných naživu. Soustřeďují se na to, aby zabránili ekologické katastrofě. Kvůli špatnému počasí ale zatím nemohlo začít přečerpávání 2380 tun pohonných hmot z lodi, která uvízla jen 30 metrů od břehu.

Záchranáři u vraku lodi Costa Concordia
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

I poté, až se počasí umoudří a přečerpávání začne, potrvá zhruba dva týdny vyprázdnění nádrží, které obsahují zhruba polovinu paliva naloženého před vyplutím lodi. Prozatím technici umístili bezpečnostní zábrany kolem otvorů, jež byly v trupu lodě vytvořeny ve výšce palivových nádrží. Není zatím jasné, kdy se pak začne vyzvedávat samotný vrak lodi.

Hlavní stevard na Concordii se dnes zastal kapitána a vyjádřil se k údajné přítomnosti mladé Moldavanky na můstku. Dále hájil svoji roli v okamžicích těsně po nárazu. „Je pravda, že jsem navrhl pasažérům, aby si neoblékali vesty a nevytvořili paniku. To bylo v okamžiku, kdy se nehoda stala. Pak jsem si uvědomil, že už ji většina z nich na sobě má a že je to dobře pro případ, že by ji později potřebovali. Mojí povinností bylo cestující evakuovat. Co se týče moldavské ženy, ano, stála opodál. Ale nevšiml jsem si, že by někdo rušil při navigaci, za to se můžu zaručit,“ prohlásil Manrico Giampedroni.