Britská mediální aféra zasáhla i Timesy

Londýn – Vyšetřování nekalých praktik v britských listech se rozšířilo také na další list patřící mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi, deník The Times. Zatím se šetření soustředilo na již zaniklý Murdochův bulvární nedělník The News of the World (NoW) a na odposlechy hlasových schránek desítek lidí, kterého se dopouštěli někteří novináři listu. Tentokrát se pozornost zaměřuje na ilegální proniknutí do e-mailů.

Policie mi potvrdila, že vyšetřuje The Times kvůli proniknutí do e-mailů, uvedl na Twitteru labouristický poslanec Tom Watson, který je členem mediálního výboru parlamentu. Byl také jedním z mála politiků, kteří se snažili vyšetřovat odposlechy ještě před tím, než celý skandál propukl loni v létě naplno. Scotland Yard vyšetřování potvrdil, i když odmítl uvést konkrétně, o který list jde. Vyšetřování následuje poté, co šéfredaktor Timesů James Harding před komisí vyšetřující odposlechy v lednu připustil, že jeden z reportérů listu četl před dvěma lety ilegálně maily na účtu člověka, o němž psal. Podle Hardinga novinář tehdy dostal důtku a noviny již opustil.

Šlo o e-maily bloggera, který si říká NightJack. Ošidná je skutečnost, že tímto bloggerem byl detektiv Scotland Yardu v činné službě Richard Horton. Novináři z Timesů ho odhalili a doufali, že se jeho prostřednictvím dostanou k nějakým citlivým informacím.

Aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Vedení Murdochovy společnosti News International tehdy zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu izolovaného reportéra. V červenci se ukázalo, že NoW nechaly odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření NoW.

Do News International patří také další bulvár The Sun. Její vlajkovou lodí je seriózní deník The Times a nedělník The Sunday Times. Celou aféru vyšetřuje od loňského listopadu komise vedená soudcem Brianem Levesonem.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod