Soud potvrdil, že scientologové se dopustili podvodu

Paříž - Francouzský odvolací soud potvrdil verdikt nad pařížskou odnoží scientologické církve. Před třemi lety byla odsouzená za podvod kvůli tomu, že nutila své členy platit velké sumy peněz za pochybné léčebné techniky. Zaplatit musí taky pokutu 600 tisíc eur. S odvoláním neuspěl u soudu ani místní francouzský šéf tohoto uskupení Alain Rosenberg. Byl odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu vězení. Scientologická církev se chce odvolat ke kasačnímu soudu.

Francouzský soud vůbec poprvé v rozsudku uvedl, že činnost scieontologů je podvodná. Dosud justice odsoudila vždy jen jednotlivce. Soud ale potvrdil verdikt soudu nižší instance. Scientologové podle obžaloby vylákali desetitisíce eur z nyní již bývalých členů sekty. Celý případ odstartovala stížnost ženy v roce 1998, která za scientologické knihy, léky a zvláštní přístroje dala tisíce eur. 

„Je to historické rozhodnutí. Jde o dobrou zprávu pro ty, kteří bojují proti sektám, a o tvrdou porážku Scientologické církve,“ prohlásil právník sdružení bojujícího proti sektářským úchylkám. 

Scientologická církev bojkotovala poslední soudní přelíčení v Paříži, protože celý proces je prý „inkviziční tribunál“. Právníci se snažili přesvědčit odvolací soud hlavně o tom, že rozsudek odporuje ústavě.

„Rozhodnutí pařížského odvolacího soudu proti scientologické církvi a jejím členům představuje justiční omyl a do nebe volající porušení práva na náboženskou svobodu,“ píše se v prohlášení scientologické církve. Ta už předložila kvůli tomuto procesu stížnost zpravodaji OSN pro nezávislost justice, rovněž se chce také odvolat ke kasačnímu soudu. Pokud to bude nutné, půjde prý k Evropskému soudnímu dvoru pro lidská práva. 

Scientologickou církev založil v roce 1954 ve Spojených státech spisovatel sci-fi Ronald Hubbard. Jejím hlavním principem je víra v kosmické bytosti, které představují duši každého člověka a neustále se převtělují. Církev se orientuje na úředníky, manažery a svobodné profese. Ve světě má údajně přes deset milionů stoupenců. Hlásí se k ní řada amerických celebrit, například herci Tom Cruise a John Travolta.