Hrajte si s ruskými tanky a s kalašnikovy, vyzývá ruské kluky vicepremiér

Moskva – Ruští kluci by si měli hrát s dětskými napodobeninami kalašnikovů a ruských tanků – ne s kopiemi západní výzbroje. S tímto názorem přišel nový ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má ve vládě na starosti zbrojní průmysl. Šel už osobním příkladem, když nedávno obdaroval jednoho chlapce z obce Gadžijevo modelem torpédoborce. „Naše děti si už dost vyhrály s Leopardy,“ napsal vicepremiér na twitteru v narážce na německé tanky Leopard, s jejichž modely se lze v ruských hračkářstvích setkat častěji než s modely produkce domácích zbrojovek. „Dal jsem pokyn posoudit výrobu hraček a modelů ruských zbraní a vojenské techniky,“ ohlásil Rogozin.

Valnou část nabídky v ruských hračkářstvích představují čínské výrobky. Podle médií se prý ani nedaří splnit loňský nápad prezidenta Dmitrije Medvěděva vytvořit ruskou obdobu počítačové hry World of Warcraft. Na podzim ministerstvo školství vyhlásilo veřejnou soutěž s prezidentovým zadáním, ale zájemce o 90 milionů rublů (asi 57 milionů korun) se prý nenašel. Ministerstvo obrany sice počátkem roku na webu, vytvořeném za desítky milionů rublů, umístilo čtyři on-line hry na vlastenecké téma, ty však podle expertů podezřele připomínají již dříve existující díla jiných tvůrců. Světový úspěch - i bez státní podpory - však v minulosti zaznamenala počítačová hra Il-2 Šturmovik.

Počítačová hra Il-2 Šturmovik
Zdroj: ČT24

Rogozin již dříve proslul jako zanícený vlastenec horlící proti Západu, a to i v předchozí funkci ruského zástupce při NATO. Do ministerského křesla se dostal koncem loňského roku a zakrátko se stal i šéfem vládní vojenskoprůmyslové komise a členem komise pro „vojensko-technickou spolupráci se zahraničím“, což je eufemismus pro vývoz ruských zbraní do světa. V tomto oboru si Rusko udržuje druhou příčku za USA, i když sami ruští vojáci pomalu začínají nakupovat v cizině ty typy zbraní, u nichž ruským zbrojovkám ujel vlak či požadují příliš přemrštěné ceny.