Iráčané mají dost svých starostí - a teď už si ani nezakouří

Bagdád – Irácký parlament dnes schválil protikuřácký zákon, který mimo jiné stanoví pokuty pro ty, kdo budou přistiženi při kouření ve veřejných prostorách. Zákon vstoupí v platnost 90 dnů poté, co bude zveřejněn v oficiálním věstníku. Podle nejmenovaného poslance nicméně taková norma v současné situaci není zrovna to nejdůležitější. „Lepší by bylo poskytnout lidem lepší veřejné služby než trestat kuřáky,“ uvedl.

Zákon upřesňuje, že od nynějška je v Iráku zakázáno kouřit v budovách prezidentského úřadu, ministerstev, ve školách včetně univerzit, nemocnicích, na letištích, v úřadech, na místech schůzek, v divadlech, hotelích a restauracích, nočních podnicích, na krytých tržištích i u čerpacích stanic. Narušitelé zákona mohou být pokutováni částkou až 10 000 dinárů (něco přes 160 Kč).

Cílem zákona prý je chránit občany před nebezpečím tabáku a snížit počet kuřáků přijetím opatření pro boj proti tomuto nešvaru. Podle údajů nevládního Svazu pro mezinárodní kontrolu rakoviny se sídlem v Ženevě v roce 2000 kouřilo v Iráku 40 procent mužů starších 16 let. A mezi nemocnými rakovinou ve 14 procentech šlo o rakovinu plic.

Irák na konci loňského roku opustili poslední američtí vojáci a v zemi doutná napětí mezi šíity a sunnity. V úterý bylo v Iráku kromě toho popraveno sedmnáct lidí odsouzených k trestu smrti za terorismus a zločinecké aktivity. Od začátku letošního roku už Irák podle oficiálních údajů ministerstva popravil 51 lidí.