Česko a Chorvatsko vybudují výcvikové středisko pro NATO

Brusel – Česká republika se spojí s Chorvatskem kvůli vrtulníkovému výcviku pro Severoatlantickou alianci (NATO). Společně chtějí vybudovat výcvikové středisko NATO. V Bruselu o tom jednal ministr obrany Alexandr Vondra s aliančními partnery. Plánovaný projekt ČR a Chorvatska je součástí nového strategického přístupu NATO označovaného jako „chytrá obrana“ (smart defence). Podle této strategie prý státy více ušetří, když budou sdílet znalosti i materiál společně, než když postupují samostatně.

„Chceme se ujmout vedoucí role při výstavbě a vytváření mnohonárodnostního centra leteckého výcviku. To je projekt, který (letos) představíme na summitu v Chicagu plnohodnotně,“ řekl Vondra. „Máme za to, že dáme-li síly dohromady, tak s nižšími náklady dosáhneme vyššího efektu,“ doplnil velvyslanec při NATO Martin Povejšil. 

V ČR by se pro výcvikové středisko využívala základna v Pardubicích, na níž se už nyní cvičí postupně afghánští a američtí piloti. Vedle toho by k dispozici mohly být i trenažéry v Ostravě. Chorvatsko zase nabízí mimo jiné příhodné geografické podmínky pro výcvik.

„My plánujeme, že část by byla u nás. Pokud jde o Chorvatsko, tam ta hlavní lokalita je Zadar. Tam jsou u pobřeží dramatické hory a zároveň velmi zajímavý terén. Výcvik v prašném, horském nebo pobřežním terénu bude probíhat právě v Chorvatsku,“ řekl Vondra.  

Vydáno pod