Rusko odmítá, aby RB OSN o rezoluci k Sýrii hlasovala dnes

New York - Rusko oznámilo, že nemůže podpořit ani pozměněný návrh rezoluce proti násilí v Sýrii, i když byl text částečně upraven podle požadavků Moskvy. Předtím hrozilo, že bude v Radě bezpečnosti OSN rezoluci vetovat, pokud se o ní bude dnes hlasovat. „Obdrželi jsme návrh. Některé naše obavy jsou v něm zohledněny, ale změny nejsou dostačující pro to, abychom jej mohli v této podobě podpořit,“ prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov. Během střetů pořádkových sil s protivládními demonstranty bylo dnes v Sýrii zabito nejméně 34 lidí.

Vládám zemí zastoupených v Radě bezpečnosti byl předložen nový návrh rezoluce. Oproti původnímu textu, k němuž mělo Rusko zásadní výhrady, se v něm výslovně nemluví o požadavku, aby prezident Bašár Asad předal moc viceprezidentovi.

Odchod Asada od vlády je klíčovým bodem plánu na řešení syrské krize, který vypracovala Liga arabských států. Nicméně Rusko, spojenec Sýrie a dodavatel zbraní do této země, tvrdí, že by to vedlo ke změně režimu. Diplomatická bitva o rezoluci k Sýrii v Radě bezpečnosti trvá od středy.

Počet mrtvých v Sýrii je nejasný

Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že syrské bezpečnostní síly věrné prezidentovi Asadovi od začátku povstání loni v březnu zabily více než 7 000 lidí. OSN naposledy v lednu uvedla, že nepokoje si vyžádaly přes 5 400 lidských životů, pak počet obětí odhadovat přestala, protože čísla je těžké ověřovat. Vláda v Damašku tvrdí, že v bojích s „ozbrojenými gangy a teroristy“ zahynuly nejméně 2 000 příslušníků pořádkových sil.

Demonstranti umírali i dnes

Během střetů pořádkových sil s protivládními demonstranty bylo dnes v Sýrii zabito nejméně 34 lidí. Mezi mrtvými jsou však i vojáci, kteří se střetli s armádními zběhy. Většina obětí zahynula při střelbě vládních vojáků do účastníků manifestací, k nimž dnes vyzvali obyvatele odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada. Chtěli si tak připomenout 30. výročí masakru ve městě Hamá, kdy režim Háfize Asada, otce nynějšího prezidenta, 2. února 1982 utopil v krvi povstání islamistického Muslimského bratrstva. Povražděno tehdy bylo 10 000 až 40 000 lidí. Právě Hamá je nyní baštou povstání, které syrský režim rovněž krutě potlačuje.

Syrská armáda mučí děti

Podle mezinárodní organizace Human Rights Watch syrská armáda mučí sotva třináctileté děti. Organizace několik takových obětí vyzpovídala. Třináctiletého chlapce z města Latakíja vojáci drželi za ničení portrétů prezidenta Asada devět dní. Údajně ho pálili cigaretami a polévali vařící vodou. Jiného chlapce prý mučili pomocí elektrošoků.