V části Somálska už podle OSN není hladomor

Mogadišo - OSN po půl roce odvolala vyhlášení stavu hladomoru v části Somálska. Podmínky podle organizace zlepšila dobrá úroda a humanitární pomoc. Situace se ovšem znovu může zhoršit. Téměř třetina somálské populace – zhruba 2 miliony a 300 tisíc lidí dál potřebují podporu humanitárních organizací. Především na jihu země lidem chybí jídlo a voda. Británie včera jmenovala svého prvního velvyslance v Somálsku od roku 1991 - Matta Baugha. Sídlit bude dočasně v keňském Nairobi, dokud se nezlepší bezpečnostní situace v Mogadišu. Velvyslance představil britský ministr zahraničí William Hague během krátké přísně střežené návštěvy v somálském hlavním městě. O zemi se bude jednat na nadcházející mezinárodní konferenci v Londýně. Řešit se bude její nestabilita a útoky somálských námořních pirátů.

Somálsko nemá účinnou centrální vládu od roku 1991, kdy byl svržen diktátor Siad Barre. Slabá vláda podporovaná Západem bojuje pět let proti islamistickému hnutí Šabáb. Africkým spojeneckým jednotkám se nedávno podařilo vytlačit Šabáb z metropole, v rukou povstalců ale stále zůstává velká část jihu země.
   
V Mogadišu v současnosti působí šest diplomatických zastupitelských misí z Džibutska, Etiopie, Libye, Súdánu, Turecka a Jemenu. V lednu se do Somálska přesunul také zvláštní emisar OSN.

Britové mají v Somálsku velvyslance
Zdroj: ČT24

Hague Mogadišo navštívil jako první šéf britské diplomacie po 19 letech. Učinil tak asi tři týdny před mezinárodní konferencí v Londýně o Somálsku, kde by se mělo diskutovat o tom, jak sladit mezinárodní politiku tváří v tvář nestabilitě v Somálsku a pirátství, které bují u jeho břehů.

Somálsko
Zdroj: ČT24