Z potopeného trajektu u Papuy-Nové Guiney se stále postrádá 110 lidí

Port Moresby - Záchranáři dál pátrají po víc než 100 lidech z potopeného trajektu u severního pobřeží Papuy-Nové Guiney. Obávají se, že mohou být v trupu plavidla, které ztroskotalo na cestě mezi městy Kimbe a Lae ve čtvrtek. Přes dvě stě trosečníků se z moře podařilo vytáhnout. Podle lékařů nikdo z nich není vážně zraněný. Loď údajně zasáhly velké vlny, které ji převrátily.

Posádky lodí, letadel i vrtulníků dnes pokračují v pročesávání moře. Koordinátor záchranných prací Nurur Rahman novinářům řekl, že se nevzdává naděje, že by se mohli najít další přeživší lidé. Moře u pobřeží Papuy-Nové Guineje je teplé - podle meteorologů se teplota
vody pohybuje kolem 20 stupňů Celsia, což umožňuje lidem přežít i delší dobu. Záchranné práce ovšem ztěžuje silný vítr a vlny zvedající se až do pětimetrové výšky. Část pohřešovaných navíc mohla zůstat uvězněna uvnitř potopeného plavidla. „Zatím je ale nepokládáme za mrtvé,“ řekl Rahman.
   
Podle papuánské policie citované australskými médii většinu cestujících tvořili studenti a pedagogové. Mluvčí provozovatele lodi, společnosti Star Ships, John Whitney ve čtvrtek uvedl, že firma ztratila kontakt s trajektem MV Rabaul Queen, když plul mezi přístavy Kimbe a Lae u východního pobřeží země. Plavidlo vyslalo brzy ráno tísňové volání, potvrdily v australské televizi ABC námořní úřady Papuy-Nové Guineje.

U Papuy se potopil trajekt
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle dnešního prohlášení majitelů lodi bylo na palubě 350 cestujících a 12 členů posádky. Plavidlo postavené v Japonsku bylo 22 let staré. „Jsme naprosto zničení a šokovaní tím, co se stalo,“ uvedl v prohlášení Peter Sharp, ředitel společnosti Rabaul Shipping, která loď vlastní.
   
Podle společnosti zatím nejsou okolnosti nehody jasné. Šéf meteorologické služby Papuy-Nové Guineje ale uvedl, že lodní společnosti byly varovány, aby jejich lodi tento týden nevyplouvaly kvůli silnému větru.    

Vydáno pod