Z východní Austrálie se stává „vnitrozemské moře“

Moree - Rozsáhlé záplavy odřízly na východě Austrálie tisíce lidí. Části států Nový Jižní Wales a Queensland jsou pod vodou. Město Moree zažívá nejhorší povodně za 35 let. Dva tisíce lidí opustily své domovy a další zásobují vrtulníky. Meteorologové varují, že voda může ještě stoupat. Uzavřeny byly již čtyři uhelné doly. Informovaly o tom dnes místní úřady.

Podle zpravodajského serveru BBC se ve státě Nový Jižní Wales kvůli třicetileté vodě ocitlo v izolaci přes 10 tisíc osob. Vojenský vrtulník byl poslán do města města Moree se zásobami. „Z ptačí perspektivy vypadá jako vnitrozemské moře,“ řekl premiér Nového Jižního Walesu Barry O'Farrell. Moree údajně čelí nejhorším záplavám za více než 35 let. Hladina vody v řece Mehi tam dosáhla vrcholu a záplavy budou pokračovat několik dalších dní. „Středem města vedou ulice, jež vypadají jako kanály. Větší význam by měly v Benátkách,“ podotkl jeden z úředníků, pan O'Farrell.

Pěstitel bavlny Peter Birch, který má farmu poblíž Moree, prohlásil, že ho povodeň uvěznila v prvním patře jeho domu. „Ráno jsme se probudili a viděli jsme, že klokani, ježury a koaly sedí na stromech. Všichni tady se spěchali zachránit ve výškách,“ řekl. Důlní firma Whitehaven Coal oznámila, že z preventivních důvodů zastavila provoz ve čtyřech svých uhelných dolech. Šachty však prý nebyly zatopeny a žádné zařízení neutrpělo škody.

Premiérka Queenslandu Anna Blighová řekla, že byla evakuována nemocnice a pět škol bylo zavřeno. Panují obavy, že by řeka Maranoa mohla dosáhnout rekordních deseti metrů výšky. Meteorologové vydali na dnešek vážné varování kvůli extrémnímu počasí právě v Queenslandu.

Záplavy v Austrálii
Zdroj: ČT24

Masivní záplavy v Queenslandu v loňském roce zabily 35 lidí, poškodily plodiny a infrastrukturu, a uštědřily tvrdou ránu těžbě uhlí. Dochází ke zvyšování cen.