Chameneí pohrozil odvetou za ropné sankce vůči Íránu

Teherán - Írán podle ajatolláha Alího Chameneího nepodlehne mezinárodnímu tlaku a nevzdá se jaderného programu. Íránský duchovní vůdce také pohrozil odvetou za sankce na vývoz ropy. Embargo vyhlásily Spojené státy a Evropská unie a vztahuje se i na finanční transakce íránské centrální banky. Izraelská vojenská rozvědka uvedla, že se Teherán přiblížil výrobě jaderné zbraně. Pokud ještě víc obohatí uran, který má, může údajně získat čtyři bomby. Izrael by mohl podle amerického ministra obrany Leona Panetty na Írán kvůli jeho jadernému programu zaútočit již letos na jaře.

Boj proti židovskému státu bude podporován

„Vyhrožování Íránu a útočení na Írán uškodí Americe. Sankce nebudou mít žádný dopad na naše odhodlání pokračovat v jaderném programu. Jako odpověď na výhrůžky ropným embargem a válkou máme své vlastní hrozby, které použijeme v pravý čas,“ prohlásil íránský vůdce v projevu k výročí revoluce z roku 1979. „Nebojím se říci, že budeme podporovat a pomáhat každé zemi nebo skupině, které se chtějí postavit a bojovat proti sionistickému režimu (Izraeli),“ řekl ve své první přímé reakci po zavedení dalších západních sankcí dále
Chameneí.
   
Reuters v souvislosti s výhrůžkami Izraeli připomněl čtvrteční zprávy amerických médií, podle nichž je ministr obrany USA Panetta přesvědčen, že pravděpodobnost izraelského vojenského zásahu proti Íránu narůstá. K útoku by podle některých zdrojů mohlo dojít již v dubnu. „Podle Panetty existuje velká možnost, že Izrael na Írán zaútočí v dubnu, květnu nebo červnu předtím, než (Teherán) vstoupí do “zóny nedotknutelnosti„, jak ji označují Izraelci, a začne sestrojovat jadernou bombu,“ napsal v deníku The Washington Post David Ignatius. 

Leon Panetta
Zdroj: ČT24

„Izraelci se obávají, že Írán již velmi brzy bude mít v hlubokých podzemních zařízeních dostatek obohaceného uranu na výrobu atomové zbraně - a pak už ho vojensky budou schopny zastavit pouze Spojené státy,“ uvedl také deník v článku, k němuž se Panetta i americké ministerstvo obrany odmítli vyjádřit.
   
Západ dlouhodobě podezřívá Teherán ze snahy vyrábět jaderné zbraně. Teherán to popírá a tvrdí, že jaderný program potřebuje pro svou energetiku, zdravotnictví a výzkum.

Vydáno pod