Počet mrtvých civilistů v Aghánistánu stále roste

Kábul – V roce 2011 zemřelo v Afghánistánu 3 021 civilistů, což představuje nejvyšší číslo od začátku války v roce 2001. Informaci přinesla Organizace spojených národů. Podle ní se tak ani tři roky před plánovaným koncem invaze nepodařilo snížit množství úmrtí nevinných lidí, které soustavně roste od roku 2006. Zpráva OSN zároveň varuje před tím, že by počet mrtvých mohl oživit napětí mezi afghánskou vládou Hamída Karzáího a jejími západními spojenci.

Největší počet mrtvých mají na svědomí bojovníci z hnutí Taliban; ti v loňském roce zabili 2 332 civilistů, což představuje číslo o 14 procent vyšší než v roce 2010. Zpráva mise OSN v Afghánistánu uvádí, že nejčastěji úmrtí způsobily sebevražedné atentáty a bomby na silnicích. „Největším vrahem afghánských dětí, žen a mužů byly v roce 2011 improvizované nástražné výbušniny,“ píše se ve zprávě. Zabily 967 lidí, tedy téměř třetinu z celkového počtu mrtvých.

Vůdce afghánských talibánců Muhammad Omar přitom loni v listopadu své bojovníky vyzval, aby zabránili zabíjení nevinných civilistů, ovšem jen několik dní poté došlo k sebevražednému atentátu v blízkosti mešity. Podle zprávy OSN se ovšem počet útoků postupně mění a talibánci od sebevražedných útoků ustupují. Podle Reuters se nyní snaží koncipovat útoky tak, aby měly větší dopad a zasáhly větší počet lidí.

Svůj podíl ovšem na vzrůstajícím počtu mrtvých civilistů nesou i spojenecká vojska a jednotky afghánské vlády. V roce 2011 v boji proti islámským radikálům usmrtily 410 lidí. Od roku 2007 zemřelo v Afghánistánu 12 tisíc civilistů. „Lidské ztráty nadále rostou i deset let od začátku války, a to je tragické a smutné,“ konstatovala ředitelka pro lidská práva z afghánské mise OSN Georgette Gagnonová.