Policie v New Yorku sledovala tamní šíity

New York – Před hlavním policejním úřadem v centru New Yorku dnes protestovaly stovky šíitských muslimů a požadovali rezignaci šéfa newyorské policie Raymonda Kellyho. Muslimové tak reagovali na zveřejnění tajného dokumentu z roku 2006, podle kterého policie údajně sledovala jednání duchovních a odposlouchávala dění v šíitských mešitách. Cílem bylo získat informace o možných teroristech pohybujících se na území USA.

Právo města New York nedovoluje zahájit vyšetřování nebo sledování osob, které jsou podezřelé jen na základě svého náboženství. Šíitské duchovní tak zpráva velmi překvapila. „Policejní komisař mě zná, starosta mě zná, FBI a imigrační úřad mě zná. Znají mě možná i v Bílém domě. Jsem-li tedy stále pod dozorem, tak mě to velmi zaráží,“ reagoval na informace o sledování a odposlouchávání tisíců muslimů šíitský kazatel Sakhawat Hussain.

Po úniku zprávy na veřejnost nyní šíité požadují odchod policejního vedení. „On (šéf policie) porušil zásady policejního vedení a ponížil naši komunitu. Šíří nespravedlnost a měl by úřad opustit,“ řekla demonstrantka Dania Darwishová. „Myslím si, že proti muslimům je toho už moc. Šíří se tu všeobecná xenofobie,“ dodal demonstrant Padraig Mcguri.

Šítiský islám představuje ve světě výrazně menšinovou, ale přesto vlivnou větev muslimské víry. Dominantní je zejména v Íránu, a celá zpráva a taktika newyorské policie se tak nese ve spojitosti s napjatými americko-íránskými vztahy. Washington prosazuje embarga vůči Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Teherán viní z vývoje jaderné zbraně. Americký pohled na současný Írán se tak reflektuje i na samotné Íránce žijící ve Spojených státech.

Reportáž o protestu newyorských šíitů (zdroj: ČT24)