Řekové zaútočili na sídlo svého prezidenta

Atény – Na rezidenci řeckého prezidenta Karolose Papuliase létaly kameny. Asi 30 mladých lidí zaútočilo na sídlo kdysi oblíbeného politika kvůli jeho postoji ke stávající finanční krizi. Podle Řeků je prezident Papulias příliš povolný k požadavkům Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu souvisejícím se zavedením úsporného plánu kvůli zadlužení země. Řečtí politici i dnes jednaly o o reformách nutných k získání druhého záchranného úvěru 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč) od MMF a EU.

Kameny vržené skupinou nespokojených mladých Řeků způsobily na rezidenci prezidenta Papuliase mírné škody. Ukázaly však, nakolik poklesl respekt veřejnosti k nedávno ještě oblíbenému politikovi. Dvaaosmdesátiletý prezident zastával mnoho let post ministra zahraničí v socialistických vládách a patřil k jednomu z nejrespektovanějších politiků v Řecku. V posledním půlroce však jeho popularita klesla, když přistoupil na požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu ve snaze zachránit svoji zemi před bankrotem.

O to se unie a fond snaží i nadále, zatím však není jisté, že Řecko úvěr ve výši 130 miliard eur přijme. Premiér Lukas Papadimos se dnes na telekonferenci setkal se zástupci tzv. trojky věřitelů, tedy MMF, EU a Evropské centrální banky, se kterými jednal o detailních podmínkách k získání pomoci. Cílem jednání mělo být uzavření alespoň předběžné dohody o reformách, které jsou podmínkou k získání pomoci. Setkání premiéra s představiteli trojky sice odpoledne skončila, avšak nikdo neoznámil, zda se zbývající problémy podařilo vyřešit.

Překážku v jednání nicméně představoval tlak na přísnější reformy trhu práce. Řecku se nelíbí požadavky MMF a EU na snížení minimální mzdy, zrušení některých bonusů, snížení mezd v soukromém sektoru a další propouštění státních zaměstnanců. S tím nesouhlasí někteří politici ani odbory.

Horké dny pod Akropolí a strach z březnového bankrotu

Po následném jednání s představiteli politických stran pak Papadimos uvedl, že se politici dohodli na snížení výdajů v letošním roce v objemu asi 1,5 procenta hrubého domácího produktu. Potvrdil pokračování v jednáních v pondělí a mluvčí hlavní politické strany PASOK dodal, že věřitelé čekají na odpověď od politiků do 11:00 SEČ. Věřitelé požadují po Řecku snížení výdajů o zhruba jedno procento HDP, tedy něco přes dvě miliardy eur.

Pro politiky je rozhodnutí o dalších úsporách a reformách trhu práce velmi obtížné, protože veřejnost úspory odmítá a podpora úspor zhorší šance politiků na případný úspěch v dubnových volbách. Věřitelé požadují, aby škrty ve výdajích podpořili všichni představitelé politických stran, a nemohli je tak po volbách změnit.

Atény se zatím bez úspěchu dohadují o druhém balíku pomoci a restrukturalizaci dluhu již několik týdnů. Země se tak nebezpečně přibližuje bankrotu. V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU nebudou schopné své závazky splnit.