Světu se nelíbí rusko-čínské veto rezoluce, vyhostí velvyslance?

Damašek - Tuniský premiér Hamádí Džibálí dnes vyzval všechny země, aby vyhostily velvyslance Sýrie na protest proti krvavým represím tamního režimu. Jordánské muslimské bratrstvo zas vyzvalo k bojkotu produktů z Ruska a Číny kvůli tomu, že obě velmoci v sobotu zablokovaly v Radě bezpečnosti OSN rezoluci proti Sýrii. Francie chce zase vytvořit kontaktní skupinu přímo pro Sýrii. Plán konzultuje s arabskými a evropskými zeměmi.

Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Moskva a Peking povzbuzují syrský režim, aby pokračoval v represích bez konce. Rozhodl se proto iniciovat vznik skupiny přátel syrského lidu. Jejím cílem by bylo získání mezinárodní podpory pro realizaci plánu Ligy arabských států. „Nemůžeme přehlédnout, že dva stálí členové rady se systematicky brání jakýmkoli krokům. Dělají to s plným vědomím tragických důsledků pro syrský lid spojených s jejich rozhodnutím,“ prohlásil francouzský velvyslanec při OSN Gerard Araud.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé uvedl, že se udělalo vše, aby se vyšlo vstříc požadavkům Ruska a Číny. „Toto veto paralyzuje mezinárodní společenství,“ řekl Juppé v televizním rozhovoru. „Nemůžeme přistoupit na to, aby se dával na stejnou úroveň režim schopný zločinů proti lidskosti a jeho odpůrci, kteří často bojují neozbrojeni,“ dodal ministr.
Podobnou skupinu vytvořil Sarkozy už loni pro Libyi. Angažovala se při tažení proti režimu tamního diktátora Muammara Kaddáfího. V případě Sýrie ale západní země odmítají vojenský zásah.

Kenneth Roth, výkonný ředitel Human Rights Watch:

„Jsme hluboce zklamáni, že Rusko a Čína postavily své politické zájmy před životy syrských lidí. Přitom návrh předložený v New Yorku neobsahoval žádná zbrojní embarga.“

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČTK/AP Photo/HOW HWEE YOUNG

„Syrský lid čeká akci. (…) To nejmenší je společně přerušit vztahy se syrským režimem… Musíme vyhostit syrské velvyslance z arabských i ze všech ostatních zemí,“ prohlásil Džibálí na bezpečnostní konferenci v Mnichově den poté, co Tunisko oznámilo, že syrského zástupce v zemi vyhostí. Džibálí kritizoval Rusko a Čínu za nepřiměřené využití jejich práva veta v Radě bezpečnosti OSN, jímž v sobotu smetly usnesení odsuzující režim prezidenta Bašára Asada a krveprolévání, které si od loňského jara vyžádalo už přes 6 000 mrtvých. „Je to právo, kterého se nezneužívá; mezinárodní společenství musí zrevidovat tento typ mechanismu,“ řekl dále. 
   
K Tunisanově výzvě se připojila také jemenská nositelky Nobelovy ceny za mír Tavakkul Karmánová. Zároveň žádala, aby země také odvolaly své velvyslance ze Sýrie. „Je to to nejmenší, co můžete udělat pro potrestání režimu“ Bašára Asada. Zdůraznila, že Rusko a Čína musejí „přijmout morální zodpovědnost za masakry“. Jordánské hnutí Muslimské bratrstvo vyzvalo k bojkotu ruských a čínských výrobků. „Veto Ruska a Číny (…) znamená účast obou zemí na krveprolévání v Sýrii,“ poznamenal vůdce bratrstva Hamad Saíd. Peking a Moskvu vyzval, aby se „postavily na stranu syrského lidu a nikoliv režimu“.

Tavakkul Karmánová, jemenská nositelka Nobelovy ceny:

„Rada bezpečnosti má prosazovat mír a bezpečnost ve světě. Rusko a Čína odmítly na mezinárodní úrovni přijmout opatření, které by chránilo syrský lid. Tyto dvě země nesou morální zodpovědnost za tyto masakry.“

Bašár Asad
Zdroj: ISIFA/EPA/Syrian Arab News Agency

Damašek se z veta raduje

Rovněž Syrská národní rada, která sdružuje většinu opozičních proudů v zemi, prohlásila, že rusko-čínské veto dalo Asadovu režimu „povolení zabíjet“. Rozhodnutí obou zemí rada ve svém komuniké prohlásila „za nezodpovědné, jelikož dovoluje syrskému režimu beztrestně zabíjet“. Radost z postoje obou velmocí naopak vyjádřil syrský vládní tisk. Deník Tišrín podle agentury AP napsal, že úřady budou pokračovat v úsilí o nastolení stability v zemi. Podle listu veto představuje podnět pro Damašek, aby pokračoval s ohlášenými politickými reformami, které zahrnují návrh nové ústavy a parlamentní volby.

Armáda v Homsu v pátek v noci bombardovala přímo obytné čtvrti. Ani stovky mrtvých ale nepřiměly Rusko změnit názor. Podle něj je text rezoluce Rady bezpečnosti OSN jednostranně zaujatý proti syrské vládě. „Návrh (rezoluce) nám vůbec nevyhovuje a naše připomínky k němu jsou známé,“ konstatoval Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí.

Moskva chce, aby rezoluce odsoudila i násilí ozbrojených skupin povstalců a slib, že v Sýrii nezasáhnou zahraniční jednotky.

Odpor proti režimu prezidenta Asada se odráží i v zahraničí. V řadě zemí před syrskými konzuláty pořádají lidé protestní akce. V Káhiře dokonce vtrhli dovnitř velvyslanectví a zničili jeho vybavení. V Libanonu před ruským velvyslanectvím demonstranti pálili ruskou a čínskou vlajku.

Asi tři desítky odpůrců současného syrského režimu dnes přišly rovněž před syrské velvyslanectví v Praze. Sdružení Iniciativa pro svobodnou Sýrii chtělo shromážděním upozornit na násilnosti dlouhodobě páchané syrským režimem a podpořit boj syrského lidu za svobodu a demokracii. Podle zpravodaje ČTK se demonstranti nechovali agresivně, pouze mávali vlajkami a vykřikovali protirežimní hesla. Web syrského velvyslanectví v Praze dnes také napadli hackeři hlásící se k radikálnímu hnutí Hamas.

Kritika oběma velmocím přisuzuje zodpovědnost za to, že svým postojem umožňují pokračování násilí v Sýrii.