Policie se střetla ve Washingtonu s demonstranty

Washington - Policie ve Washingtonu zatkla při vyklízení jednoho z posledních míst protestu hnutí Okupujte Wall Street jedenáct lidí. Stanové městečko na náměstí, které leží v blízkosti Bílého domu, začala podle oficiálních vyjádření kontrolovat v sobotu kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Většina zatčených byla obviněna z trestného činu útoku.

Policie přijela před úsvitem k náměstí jen několik bloků od Bílého domu na koních v pořádkové výzbroji. Podle oficiálních prohlášení se jednalo o kontrolu, jestli protestující neporušují nařízení parku. Dovoleny jsou zde totiž jen demonstrace a nikoli táboření.
   
Svědci uvedli, že někteří policisté měli na sobě ochranné oděvy proti nakažlivým onemocněním. Několik protestujících uvedlo, že policie se snaží je z místa vypudit tím, že je nutila odstranit lůžkoviny. 

Vyklízení tábora ve Washingtonu
Zdroj: ČT24

Podobné protesty hnutí Okupujte Wall Street v jiných amerických městech, které upozorňují na hospodářské a sociální nerovnosti, byly většinou zastaveny policií. Demonstrace v metropoli ale vydržela jednak díky neobvykle teplé zimě a umírněnému přístupu místní policie.
   
Počet protestujících z hnutí se ve Washingtonu průběžně měnil, podle odhadů místních úřadů jich obecně bylo vždy pod stovku. Lidé tu postavili stany a spali v parku.

Vydáno pod