Breivik žádal propuštění, zůstane ale ve vazbě

Oslo – Norský soud dnes rozhodl, že atentátník Anders Behring Breivik zůstane nejméně do 16. dubna ve vazbě. Breivik se přiznal, že 22. července 2011 zavraždil 77 lidí. Podle prvního psychiatrického posudku jednal v nepříčetnosti, sám Breivik ale tuto zprávu zpochybnil a soud nakonec nařídil nové vyšetření. Začátek soudního procesu je naplánovaný právě na 16. dubna. „Nesouhlasím s uvězněním. Žádám, abych byl okamžitě propuštěn,“ prohlásil dnes dvaatřicetiletý Breivik na soudním přelíčení.

Jenže soud Breivikově žádosti nevyhověl. Naopak mu prodloužil vazbu až do začátku procesu. Breivik se ke spáchání útoků již dříve přiznal, odmítá ale trestní odpovědnost. Tvrdí, že je velitelem organizace, jež se snaží svrhnout evropské vlády a nahradit je jinými, které budou vypovídat z Evropy muslimské přistěhovalce.

Hrdelní trest Breivikovi nehrozí. Zatím se norská justice snaží dopátrat hlavně toho, jestli jednal příčetný, nebo ne. A tedy jestli skončí ve vězení, nebo psychiatrické léčebně. „Je patrné, že zde máme zřetelně vědecký spor, a pochopitelně tím pádem nutnost dalšího vyšetření,“ tvrdí právník John Arild Aasen.

Soud s Breivikem (zdroj: ČT24)

Norská policie také zveřejnila nové fotky, které našla nebo pořídila u Breivika doma a při jeho výsleších. S médii se také rozhodli promluvit tři členové lóže Svobodných zednářů, kterou Breivik navštěvoval. Popisují ho jako slušného mladíka se zájmem o symboly a křižáky.

„Byl jsem v kontaktu s jeho matkou. Byla nervózní z toho, že trávil hodně času na internetu a nechodil ven. Když jsem jsem s ním mluvil, vysvětloval mi, že píše knihu o konzervatismu,“ přibližuje pozadí události příbuzný Breivikovy matky Jan Behring.

Podle Breivkova obhájce atentátník v cele pečlivě sleduje, jak média o jeho útoku informují. V těch norských se před pár dny objevily spekulace, že by Breivik chtěl ještě před začátkem procesu poskytnout rozhovor neupřesněné zahraniční televizi.

Breivik 22. července 2012 nejprve odpálil bombu před vládním komplexem v centru Osla, pak se přesunul na ostrov Utöya, kde střílel na účastníky mládežnického tábora. Zabil celkem 77 lidí.