V Austrálii probíhá největší evakuace v dějinách země

Brisbane - Hladina vod i dnes nadále stoupá v částech státu Queensland na severovýchodě Austrálie, který chvatně dokončuje největší evakuaci ve svých dějinách. V zaplavených oblastech byla posílena přítomnost policie, aby se zabránilo rabování a povodně údajně už mají i první oběť.

Stala se jí žena, jejíž auto voda smetla na silnici severně od St George. V přehradě jižně od St George se také utopilo osmnáctiměsíční dítě, ale podle místních úřadů toto neštěstí s povodněmi nesouviselo. Tisíce Australanů musely opustit domovy, když rozsáhlé povodně zaplavily oblasti, které se ještě zcela nevzpamatovaly z loňských ničivých povodní. K
nejohroženějším dnes patří město St George na jihu státu Queensland, odkud už utekla většina obyvatel. Zůstalo jen zhruba 400 lidí, kteří se chtějí navzdory povinnému příkazu k evakuaci pokusit zmírnit škody napáchané povodní.
   
Starostka Donna Stewartová novinářům řekla, že rozvodněná řeka Balonne, která St George zaplavuje už potřetí za poslední dva roky, dosáhla výšky 13,48 metru a její hladina nadále stoupá. Podle meteorologů by mohla kulminovat na 15 metrech a překonat tak hráz vysokou 14,5 metru. Tím by byla ohrožena i další města jižně od St George včetně Cunnamully a
Dirranbandi.

Záplavy v Austrálii
Zdroj: ČT24

Podle queenslandské premiérky Anny Blighové situace nevypadá dobře. „Město St George nemá šanci zadržet vodu tou hrází, kterou vybudovali,“ řekla rozhlasové stanici ABC. Podle ní ale ve městě, které má necelé 3 000 obyvatel, „nevypukla žádná panika ani chaos“.

Uhelné doly se uzavírají
   
Rozsáhlé povodně minulý týden postihly také jihovýchod Austrálie, odřízly od okolí celé obce a vynutily si evakuaci tisíců lidí. Uzavřeny byly již čtyři uhelné doly. Podle zpravodajského serveru BBC se ve státě Nový Jižní Wales kvůli třicetileté vodě ocitlo v izolaci přes 10 tisíc osob. K nejvíce postiženým patří osmitisícové město Moree, které dokonce zažívá nejhorší záplavy od roku 1955. Více než 2 000 tamních obyvatel dostalo nařízení k evakuaci.

Vydáno pod