Mrazy opět zabíjely, Švýcarsko hlásí teplotní rekord

Řím - Tuhé mrazy si v Evropě za posledních 24 hodin vyžádaly další dvě desítky obětí, nejvíc mrtvých je hlášeno z Polska a z Litvy. Celkem v důsledku mrazivého počasí zemřelo 360 lidí. V západní Evropě mráz a sníh nadále komplikují dopravu, londýnské letiště Heathrow i dnes muselo rušit část letů. Ze Švýcarska byl ohlášen národní teplotní rekord letošní zimy, když teplota v Samedanu na jihovýchodě země klesla v noci na dnešek na minus 35,1 stupně. Rusko očekává koncem týdne novou vlnu mrazů. Na Ukrajině podchlazení podlehlo přes 130 lidí, desítky tisíc hledají úkryt v provizorních stanech.

V Polsku podle policie za posledních 24 hodin umrzlo devět lidí, celková bilance poslední mrazové vlny tak dosáhla 62 obětí. Mezi mrtvými převažují bezdomovci. Zřejmě v souvislosti s mrazy přibývá v Polsku také požárů. Od pátku do neděle při nich přišlo o život 15 osob a skoro 80 oheň popálil, řekl dnes mluvčí hasičů Pawel Frontczak. Požáry vznikaly hlavně kvůli tomu, že si lidé neuměli správně zatopit. Dalších pět lidí zemřelo na otravu oxidem
uhelnatým a asi 180 se jím přiotrávilo. V několika obcích na severovýchodě Polska dnes kvůli mrazům zůstaly zavřené školy. Jsou mezi nimi hlavně ty, kam děti dojíždějí z okolí a musely by venku v zimě čekat na příjezd autobusů.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace vydalo už několik varování před nízkými teplotami, ale i před nebezpečím poruch v zásobování teplem a elektřinou. Policie hlásí stovky dopravních nehod na ledem pokrytých silnicích, prudce vzrostl i počet požárů způsobených nadměrných užíváním přímotopů. Oheň dnes například zachvátil internát školy pro nedoslýchavé děti v Moskvě, požár ohlásila i budova ruské ústřední volební komise.

Ještě větší starosti s mrazivým počasím mají na sousední Ukrajině, kde se jen za uplynulých 24 hodin do nouzových vyhřívaných stanů uchýlilo na 10 tisíc lidí. Úřady vybudovaly po celé zemi asi 3 200 takových provizorních přístřeší, kde mají bezdomovci a ostatní lidé v nouzi možnost přečkat zejména mrazivé noci. S omrzlinami bylo za posledních deset dní hospitalizováno 1 800 Ukrajinců, přes 135 lidí na následky omrznutí či podchlazení zemřelo. Ukrajinská vláda zřídila zvláštní operativní štáb, který boj s následky tuhé zimy koordinuje. V řadě oblastí bylo zrušeno vyučování na základních a středních školách. Podle zemědělských expertů mrazy zničily polovinu úrody všech ozimů.

V Litvě za posledních 24 hodin umrzli dva lidé, celkem je v této pobaltské republice podle agentury AFP hlášeno už 17 mrtvých. Teploty na několika místech země v noci na dnešek klesly pod minus 30 stupňů. Na jihu Bulharska se dnes ráno pod náporem sněhu prolomila malá hráz a voda z ní zaplavila vesnici Bisser. Asi 600 obyvatel vesnice čeká na evakuaci na střechách domů, uvedla místní rozhlasová stanice.

Mrazy v Římě
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

S mrazy a sněhem se potýká i Itálie, kde za víkend zemřelo 18 lidí. V Římě byly kvůli nízkým teplotám uzavřeny školy i úřady. Sněžení v několika místech zastavilo dodávky elektřiny, ve střední a jižní části země tak zůstalo bez proudu 85 tisíc lidí. Podle energetické společnosti Eni navíc do země proudí z Ruska a Ukrajiny o 25 až 30 procent méně zemního plynu než
obvykle, zatímco spotřeba dosahuje rekordních hodnot kolem 440 milionů krychlových metrů za den.
   
Školy jsou kvůli mrazu uzavřené také v několika částech Anglie. Meteorologové rovněž varují britské řidiče před náledím, které se může vytvářet i na hlavních silničních tazích. Představitelé londýnského letiště Heathrow ale předpokládají, že se jim dnes podaří obnovit plný provoz. V neděli museli zrušit 42 procent z 1 300 plánovaných letů.

Mrazy v Londýně
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth