Abbás stane v čele jednotné palestinské vlády

Dauhá – Palestinský prezident Mahmúd Abbás se stane předsedou prozatímní jednotné palestinské vlády, která zemi povede k volbám. Na jednání v katarské metropoli Dauhá se na tom dohodli vedoucí představitelé dosud znesvářených palestinských organizací Fatah a Hamas. Dohodu zprostředkoval katarský emír.

„Se zacelením ran, s uzavřením kapitoly rozdělení a s posílením a usmířením to myslíme vážně,“ řekl na tiskové konferenci šéf Hamasu Chálid Mišal. Palestinci podle něj chtějí dosáhnout jednoty a postoupit kupředu, „aby odolali (izraelskému) nepříteli a dosáhli svých národních cílů,“ dodal. Abbás, vůdce sekulárního Fatahu podporovaného Západem, přislíbil, že kroky potřebné k realizaci uzavřené dohody budou zahájeny „v co nejkratší době“.

Dosavadní jednání znesvářených hnutí se soustřeďovalo na vytvoření budoucí jednotné vlády a propuštění politických vězňů zadržovaných na západním břehu Jordánu ovládaném Fatahem.

Hamas slaví výročí
Zdroj: ČTK/AP/Hatem Moussa

Hamas a Fatah podepsaly dohodu o usmíření a o sestavení přechodné vlády národní jednoty počátkem loňského května. Její realizace ale uvázla na sporu o to, kdo bude stát v čele budoucího společného kabinetu.
   
Palestinci jsou rozděleni pod působnost dvou vlád od roku 2007, kdy se Hamas násilím zmocnil pásma Gazy. Od té doby vládla palestinská správa, v níž dominuje Fatah, jen na západním břehu Jordánu.

Vstup Jiřího Kaláta (zdroj: ČT24)

Tento rozkol komplikuje mírové snahy, protože správa prezidenta Abbáse dává přednost míru dojednanému s Izraelem cestou rozhovorů, zatímco Hamas se zapřisáhle drží záměru zničit židovský stát.

Izraelská vláda uvedla, že dnešním krokem palestinský prezident sešel z cesty mírových jednání s Izraelem. „Věc stojí tak: buď mír s Hamasem, nebo mír s Izraelem, obojí mít nemůžete,“ řekl izraelský premiér Netanjahu. „Jestliže abú Mázin (Abbás) aplikuje to, co bylo podepsáno v Dauhá, zvolí opuštění cesty k míru, aby se připojil k Hamasu,“ uvádí se v prohlášení izraelského premiéra.