Žena, která dýchala s Hitlerem do posledního okamžiku

Praha – Eva Braunová, manželka nacistického vůdce, si svého zidealizovaného muže vzala na úplném sklonku války. O jejím životě nicméně neměla německá veřejnost dlouhou dobu nic vědět. Braunová kvůli svému svobodomyslnému chování totiž zdaleka nesplňovala obraz národně socialistické ženy, která má svůj život trávit s dětmi u plotny. Nicméně ani sám Hitler se o svém vztahu nechtěl příliš rozšiřovat, aby německý národ nabyl dojmu, že Hitler bude navždy věrný jenom jemu.

Třináct let byla Eva Braunová partnerkou německého nacistického vůdce. Po celá léta ji ale Hitler držel v ústraní. V rezidencích byla vedena jako sekretářka. Hitler tak chtěl nejen deklarovat svou oddanost k německému národu, ale zřejmě neměl zájem připravit se o hysterický obdiv u německých žen. Jako jejich idol musel zůstat navenek nezadaný.

Braunová rozhodně nebyla „šedá myš“

Eva Braunová byla vychovávaná v přísně katolické rodině, a přestože se jí podařilo vymanit se z vlivu autoritářského otce, sama se dobrovolně vydala do náruče masového vraha. Jeho přízeň si pak chtěla zajistit i třemi pokusy o sebevraždu. Sama sice milovala módu a jazz, ráda cestovala a údajně četla knihy tehdy v zemi zakázaného Oscara Wilda, nicméně na základě vlastních deníků ji spisovatelka Angela Lamberová popsala jako „citově vyprahlou dívku toužící po lásce člověka, který ji opomíjí, a která touhou po něm postupně téměř přišla o rozum.“

Ve svých sedmnácti letech Braunová pracovala jako asistentka ve fotoateliéru Heinricha Hoffmanna, který byl nejen Hitlerův známý, ale i oficiální fotograf NSDAP. Psal se rok 1929, když se dvojce poprvé potkala, nicméně na Braunovou Hitler z počátku velký dojem neudělal. V prvních vzpomínkách Braunové to byl „pán v letech s legračním knírkem a trochu velkým kloboukem,“ který byl navíc o 23 let starší než mladá dívka.

  • Eva Braunová a Adolf Hitler zdroj: Getty Images
  • Hitlerova partnerka Eva Braunová zdroj: Getty Images

S Hitlerem pak začala Braunová postupně navazovat vztah. V Mnichově jí zařídil byt, obstaral auto s řidičem a platil rentu. Od roku 1936 s ním pobývala i v jeho alpském sídle Berghof u bavorského Berchtesgadenu. Na politické smýšlení svého partnera měla Braunová ale zanedbatelný vliv a svou slávu si vydobyla až svým posledním činem. Den před svou sebevraždou se za Hitlera provdala v Berlínském bunkru, kam navzdory Hitlerovým protestům přijela sdílet hořký konec nejen svého budoucího manžela, ale i celé říše. Nacistický ministr Albert Speer prý později řekl: „Hitler vždy tvrdil, že jedině Eva Braunová a jeho vlčák Blondi mu budou věrni až do poslední chvíle.“

Vydáno pod