Barmská armáda krutě pronásleduje etnické menšiny

Rangún – Barma nemá vnějšího nepřítele, přesto disponuje obří armádou. Používá ji především proti vlastním obyvatelům a zejména etnickým menšinám, které tvoří 40 procent Barmánců žijících zejména na severu země. Barmská armáda má povolení je beztrestně zabíjet a proměnila je tak v otroky a běžence. Zahraniční humanitární organizace se snaží pomáhat tisícovce lidí. Pro nevládní organizaci Free Burma Rangers pracuje i Čech, který na barmský sever dvakrát ročně se skupinou šesti lidí pašuje humanitární pomoc.

Barmský režim teď nově ukazuje světu vlídnější tvář. Obyvatelům povolil demonstrovat, slíbil reformy a donedávna zapovězená Su Ťij může dokonce kandidovat na poslankyni. Když ale vyjedete do pohraničí, potkáte stejné generály, kteří i nadále mučí a zabíjejí. „Takhle žijí vlastně už 60 let, protože to je nejdéle trvající konflikt na světě vůbec. Takže už dvě i tři generace vyrostly ve válce,“ potvrzuje Čech pašující humanitární pomoc.

Mnoho etnických menšin tak prchá před barmskou armádou, která se je snaží vyhladit, v lepším případě vysídlit a donutit k nuceným pracím. Pokud stihnou dostat signál, že vojáci se blíží, sbalí nejnutnější a prchají. V opačném případě riskují holý život. „Vojáci tam běžně používají jako válečný nástroj znásilňování, vypalují vesnice, likvidují vesničanům zásoby. Když se do té vesnice dostanou, často se podaří vesničanům včas utéct a oni vypálí prázdnou vesnici, ale kompletně ji celou zaminují s okolím tak, aby se vesničané nemohli vrátit,“ upozorňuje Čech pašující humanitární pomoc.

„V barmské džungli je situace velmi černobílá. Tam přesně víte, kde je dobro a kde je zlo. A velmi přesně víte, že když něco děláte, že to opravdu pomáhá. Takový pocit možná člověk v životě potřebuje.“

Podle něj v Barmě neexistuje síť zdravotnických zařízení. Členové Free Burma Rangers tak nesou v batozích na zádech základní lékařské vybavení a poskytují zdravotnickou péči. „Druhý úkol je dokumentovat to, co barmská armáda dělá. Takže se nahrávají výpovědi vesničanů. Popřípadě pokud je tam vypálená vesnice, tak se zdokumentuje, jak to tam vypadá. A někdy se také dokumentuje přímo pohyb barmské armády. Protože oni někdy i přímo v těch táborech využívají nucených prací,“ dodal.

Pomoc džunglí pro Barmu (zdroj: ČT24)