Asad chce zastavit násilí a vyhlásit referendum

Damašek – Syrský prezident Bašár Asad je podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova zcela oddán snaze zastavit násilí. Asad prý již brzy stanoví datum referenda, ve kterém by se mělo rozhodnout o novém uspořádání země. Údajně má také zájem o pokračování pozorovatelské mise Ligy arabských států. Syrská armáda přitom dnes znovu bombarduje Homs. Jen za dnešek zde zemřelo nejméně 15 civilistů a 4 vojáci. Řada západních zemí odvolává své velvyslance z Damašku, diplomatické vztahy se Sýrií se rozhodly přerušit arabské státy v Perském zálivu.

„Království Saúdské Arábie, které v současnosti radě předsedá, oznamuje, že členové Rady pro hospodářskou spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) se rozhodli stáhnout všechny své velvyslance ze Sýrie a zároveň vyzvat všechny velvyslance syrského režimu ve svých zemích k okamžitému odchodu,“ citovala agentura Reuters z prohlášení GCC.

Jeho signatáři – Bahrajn, Kuvajt, Katar, Omán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty – v něm odsoudili „kolektivní masakr“ páchaný syrským režimem. O společném postupu k syrské krizi mají ministři zahraničí GCC jednat v sobotu v Rijádu. Česká diplomacie neustále posuzuje a vyhodnocuje bezpečnostní a politickou situaci, uzavření velvyslanectví v Damašku zatím neplánuje, uvedlo na dotaz ČTK tiskové oddělení ministerstva zahraničí.

Lavrov dnes jednal s Asadem

„Syrský prezident nás ujistil, že je zcela oddán snaze zastavit násilí bez ohledu na to, odkud přichází,“ prohlásil po schůzce s Asadem Lavrov.

„Prezident Asad mě informoval, že se v nejbližších dnech sejde s komisí, která připraví přechod k novému uspořádání,“ cituje ruského ministra agentura Reuters. Asad by podle něj již brzy měl vyhlásit referendum o nové ústavě. Podle Lavrova by se do Sýrie měla také vrátit mise LAS, a to v posíleném složení. „Sýrie bude ligu informovat o svém zájmu na pokračování mise,“ prohlásil.

V syrském Homsu se přitom dnes znovu střílí a umírají lidé. Jen včera zemřelo při střetech protivládních demonstrantů a armády 95 lidí. „Bombardování se znovu soustředí na Bab Amro,“ tvrdí agentuře Reuters homský aktivista Mohammad al-Hassan. „Nefunguje elektřina, veškerá komunikace s vnějškem je nemožná,“ dodal. 

Catherine al-Talliová, členka opoziční Syrské národní rady, říká, že útoky na Homs mají Moskvu přesvědčit, že Asad má stále moc pevně v rukou a že vydrží vládnout zemi až do roku 2014, kdy mu vyprší mandát. „Asad potřebuje, aby vypadal před Rusy silně. Nemá kontrolu nad Homsem od doby, kdy vypukly protivládní nepokoje. Teď si je jistý, že mu od mezinárodního společenství nehrozí žádné nebezpečí, a vypadá to, že chce město dobýt,“ myslí si al-Talliová. 

Lavrovova návštěva v Sýrii se uskutečňuje jen pár dnů poté, co Rusko spolu s Čínou zablokovalo v Radě bezpečnosti OSN přijetí rezoluce odsuzující syrský režim za represe vůči opozici a podporující plán arabských států na řešení krize v Sýrii.

Kolona ruského ministra zahraničí v Damašku
Zdroj: Muzaffar Sa/AP Photo

Podle zpravodaje ČT v Rusku Pavla Vondry ruská diplomacie plánovala jednání v Damašku ještě před hlasováním o rezoluci, a to byl i jeden z důvodů, proč ji nepodpořila. Moskva chtěla s hlasováním počkat až po politických jednáních s Bašárem Asadem.

Itálie se dnes připojila k zemím, které odvolaly z Damašku své velvyslance ke konzultacím. Podobně to v minulých dnech učinily také Británie a Belgie, USA své velvyslanectví uzavřely.

Němci zatkli syrské špiony

Německá policie dnes v Berlíně zadržela dva údajné syrské špiony. Několik let údajně pátrali po syrských opozičních představitelích žijících v Německu a sledovali jejich činnost. Policisté zatkli sedmačtyřicetiletého muže s německým a libanonským občanstvím a čtyřiatřicetiletého Syřana, kteří údajně pracovali pro jednu ze syrských tajných služeb. Kromě nich orgány vyšetřují dalších šest možných kompliců.

Podezření na aktivity agentů Sýrie v Německu se objevilo už na konci loňského roku, kdy dva neznámí pachatelé zbili v Berlíně politika za Zelené Ferhada Ahmu pocházejícího z této blízkovýchodní země. Ahma, který je členem opoziční Syrské národní rady, se domnívá, že to bylo dílo právě syrské tajné služby. Zda dnešní zatčení s jeho napadení souvisejí, ale není zatím jasné.

Německé ministerstvo zahraničí v reakci na odhalení vyšetřovatelů povolalo syrského velvyslance a varovalo ho, že Berlín nestrpí žádné kroky proti syrské opozici v zemi.