Velryby žalují zábavní park: Nejsme otroci

Washington – Americký soud řeší kuriózní případ. Na stole má žalobu podanou jménem pěti velryb na zábavní parky SeaWorld. Sdružení pro etické zacházení se zvířaty (PETA) tvrdí, že velryby chycené ve volné přírodě jsou drženy v otroctví. Právník pěti kosatek přitom chce, aby měla tato zvířata stejná ústavní práva jako lidé. Soudce byl po prvním slyšení skeptický a verdikt zatím nepadl.

Organizace PETA pro etické zacházení se zvířaty žaluje jménem pěti velryb podmořské zábavní parky, kde musí kosatky žít v umělých nádržích a kde musí předvádět lidem nacvičené kousky. „Poprvé v naší historii federální soud vyslechl argumenty, jestli žijící, dýchající a cítící bytosti mají práva, a jestli mohou být zotročeny jenom proto, že se nenarodily jako člověk,“ říká právník zastupující pět velryb Jeffrey Kerr. 

Odvolává se přitom na 13. dodatek americké ústavy, který zrušil otroctví ve Spojených státech. Zábavní park SeaWorld ale označil proces jen za ztrátu času a plýtvání prostředků. „Ani kosatky, ani jiná zvířata nebyla obsažena ve slovech 'My, lid Spojených států', když byla přijímána ústava,“ říká právník zábavního parku. Jenže PETA si myslí opak a tvrdí, že kosatky jsou násilím drženy v umělých nádržích, což je prý otroctví. 

13. dodatek

Ve Spojených státech a na veškerém území, podléhajícím jejich jurisdikci, je zakázáno otroctví i nevolnictví, pokud nejde o výkon trestu za spáchaný a řádně dokázaný zločin.

Park SeaWorld formálně žalují kosatky Tilikum a Katina ze zábavního centra v Orlandu a také kosatky Kasatka, Corky a Ulises z parku v San Diegu. O kosatce Tilikum se přitom už psalo poté, co v únoru roku 2010 před zraky diváků utopila svou trenérku. „Celý rok po útoku byl Tilikum trestán izolací od ostatních kosatek. Většinu času strávil v betonové nádrži jen o půl metru delší, než je sám,“ zní ze sdružení PETA.

Pokud ochránci se žalobou uspějí, mohlo by jít o precedent, který by se dal v budoucnu uplatnit nejen na podmořské parky a zoologické zahrady, ale například i na využívání psů vycvičených pro detekci bomb.