Nezáleží, jaké víry je prezident, hlavně nesmí lhát

Washington/Praha – Jeden z favoritů republikánských primárek Mitt Romney se netají tím, že se hlásí k náboženskému společenství mormonů. Tato křesťanská sekta, dvě procenta americké populace, se proto v USA dostává do centra pozornosti. Z nedávného průzkumu vyplynulo, že se mormoni, kteří mimo jiné věří v mnohobožství, v tamní společnosti cítí diskriminováni, ostatní je prý nepřijímají zcela rovnoprávně. Romney se kvůli tomu ale o volební hlasy obávat nemusí.

Přestože lidé hlásící se k náboženské sektě, jež se oficiálně jmenuje Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, nadále věří ve spoustu doktrín, které jsou pro tradiční americké křesťany nepřijatelné, Romneymu to v primárkách či později v prezidentském klání uškodit nemusí, spíše naopak.

V současné době jsou totiž mormoni všeobecně přijímanou náboženskou společností. „Jsou dobře začleněni do americké společnosti,“ tvrdí religionista Zdeněk Vojtíšek z Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy. Běžné Američany podle něj může uklidňovat, že republikán Mitt Romney má nad sebou vyšší řád a něčemu věří. „Je odpovědný ještě někomu jinému než jen své straně a své peněžence,“ dodává odborník na sekty a nová náboženská společenství.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

„Domnívám se, že je hlavní, aby kandidát měl nějaké povědomí o vyšším řádu, aby byl řádu odpovědný. Aby to nebyl člověk - neřízená střela, o kterém bychom nevěděli, na jakém základě se rozhoduje.“

V celém světě se k mormonské církvi hlásí přibližně 14 milionů lidí. Ve Spojených státech mormoni tvoří přibližně dvě procenta americké populace, tedy asi 6 milionů lidí. „Je to poměrně hodně, je to čtvrtá největší náboženská společnost ve Spojených státech,“ popsal Vojtíšek.

Kromě víry v mnohobožství američtí mormoni dříve praktikovali také mnohoženství a prosazovali veřejnou diskriminaci černochů. Obojího se však postupem času oficiálně zbavili. „Tehdejší prezident církve přijal zjevení, které diskriminaci rušilo,“ vysvětlil Vojtíšek, jak se sekta v roce 1978 vypořádala s minulostí. I tak ale stále existují ortodoxní rodiny, kde jeden muž sdílí domácnost s více manželkami. Nyní jsou pro mormony typické rodiny s mnoha dětmi. Sám Romney jich má pět a bohatě toho využívá ve své politické kampani.

V USA je asi polovina obyvatelstva protestantská. Ti se ale sdružují do mnoha různých společenství, největší samostatnou náboženskou organizací je proto v Americe katolická církev. Katolíků je asi čtvrtina, 66 milionů. Ostatní náboženské společnosti jsou velmi málo početné. Klesá počet židů, naopak stoupá počet mormonů.

Sexuální aféra se dá odpustit, lhaní nikoliv

Že je pro americké voliče důležité, aby se jejich prezident řídil podle nějakých etických principů, podle Zdeňka Vojtíška dokládá i aféra Billa Clintona v roce 1998. Tehdy vyšlo najevo, že demokratický prezident udržoval sexuální poměr se svou stážistkou Monikou Lewinskou. Clinton to dlouho popíral a dokonce mu hrozilo odvolání, tzv. impeachment.

Bill Clinton a Monika Lewinská
Zdroj: ČT24/Jewish Chronicle

U občanů si ovšem tehdejší vůdce země nejvíce zavařil tím, že se dlouho nechtěl ke svému činu přiznat. „Problém zdaleka nebyl v té sexuální oblasti, to by Američané Clintonovi odpustili, problém byl v tom, že Bill Clinton lhal. To je něco, co se dá těžko odpustit, co souvisí s mravní integritou,“ uzavřel religionista Vojtíšek.