Poslankyně nesměla v kanadském parlamentu promluvit o Havlovi

Ottawa - Nečekané pozdvižení vyvolalo v kanadském parlamentu vyjádření pocty bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi. Konzervativci totiž nedovolili poslankyni za zelené Elizabeth Mayové o českém exprezidentovi promluvit. Šlo přitom jen o politické tahanice.

Kanadský parlament dnes vzpomínal na bývalého českého prezidenta Václava Havla. Na jeho počest promluvili zástupci vládních konzervativců i opozičních liberálů a Nové demokratické strany. Jenže když si chtěla vzít slovo poslankyně Mayová, došlo na parlamentní půtky. 

Mayová je totiž jedinou poslankyní za zelené, a tudíž nemůže vytvořit stranickou poslaneckou frakci. Když chce vystoupit, musí to schválit podle kanadských zákonů celá poslanecká sněmovna. A dnes několik poslanců z vládních řad proti jejímu projevu vyslovilo námitku. „To je skutečně odkaz hodný Havlovy památky,“ okomentovala to poslankyně. 

Není to přitom poprvé, co vládní poslanci Mayové znemožnili vystoupení v parlamentu. Naposledy se to stalo v listopadu, kdy si členové parlamentu připomínali památku padlých vojáků.