Ahmadínežád půjde na kobereček

Teherán – Poprvé od roku 1979 si íránský parlament předvolal prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Ten se má zodpovídat z dlouhého seznamu obvinění, včetně toho, že špatně řídí ekonomiku. Ahmadínežád tento týden dostane pozvánku, do měsíce pak musí předstoupit před parlament.

Místopředseda parlamentu Mohammad Rezá Báhonar řekl, že poslanci budou prezidentovi klást otázky týkající se hlavně hospodářství. Kromě jiného mezi nimi budou i ty o rozpočtu pro teheránské metro a veřejnou dopravu. Dotazy budou směřovat také na zahraniční a domácí politiku.   

Íránská ekonomika nyní čelí sankcím západních států. Jejich smyslem je přimět Írán podřídit se požadavkům světa v otázce jeho jaderného programu, který zřejmě není výhradně mírový, jak tvrdí Teherán. 

Íránský parlament v reakci na to oznámil, že je připraven okamžitě zastavit vývoz ropy do některých evropských zemí. Neupřesnil ale, kterých se má opatření týkat. Jde o odvetu za embargo na dovoz íránské ropy, které na Teherán kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu uvalila Evropská unie.