Kardiakům pomáhá speciální nemocniční světlo

Amsterodam – Nemocnice v Nizozemsku instalují nové osvětlení. Staré nepříjemné zářivky zmizí a na zdech či stropech se objevují lampy, které vydávají nepřímé světlo podobnější přirozenému. Podle výzkumů taková barva a sytost světla pomáhají v rychlejším uzdravení, a to hlavně kardiakům.

Nemocnice v Nizozemsku mění osvětlení. Pacientům se při novém světle lépe usíná i odpočívá, a tak se uzdravují rychleji. „Světlo, které teď máme, kopíruje přirozený biorytmus. Ve dne svítí plnou intenzitou a v noci jsou pokoje velmi tmavé. Tělo pak vylučuje látky potřebné pro zdravý a dlouhý spánek. Díky dostatku spánku má srdce i kardiovaskulární systém dostatek času na odpočinek a regeneraci. Kdo dobře spí, má nižší krevní tlak,“ podotkla kardioložka Petra Kuijpersová.

Kvalitní spánek má ozdravující účinky

S trochou nadsázky se dá říci, že se pacienti se chodí do nemocnice pořádně vyspat. Bez zbytečného stresu s prázdným diářem jejich organismus nabírá na síle. Kouzlo je přitom prosté – stačí simulovat střídání dne a noci. Během sedmi dní v nemocnici se spánek prodlužuje o celých osm procent a doba usínání se zkracuje o třetinu. „Nové osvětlení mi pomohlo, protože špatně spím. Byl jsem tu týden kvůli problémům se srdcem a musím přiznat, že se mi spalo díky tomu novému světlu velmi dobře,“ prohlásil jeden z pacientů Toon Zijlstra.

Už několik předchozích výzkumů ukázalo, že více světla během dne pomáhá léčení. Univerzita a nemocnice v Maastrichtu sledovaly pacienty v pokojích s novým osvětlením devět měsíců a nestačily se divit – v průměru se doba spánku prodloužila téměř o třicet minut. „Výsledky u nás jsou ohromující. Zcela jednoznačně tento typ světla prodloužil čas spánku hospitalizovaných. Fyziologie člověka na světlo velmi silně reaguje,“ konstatovala Kuijpersová.

Luc Schlangen, výzkumný vědec:

„Jsme přesvědčeni, že s tímto řešením jsme našli cestu k zdravějšímu prostředí. Lidé se daleko rychleji uzdravují, když intenzita světla kopíruje přírodu.“

Svítidla v pokojích nejsou nijak technologicky převratná. Výhodou je, že systém může měnit barvu světla a žárovky jsou schované za obklady, takže nesvítí přímo do očí a pacienty neruší. Testem prošlo na sto pacientů kardiologie. Část byla v nově osvětlených a druhá část ve standardních pokojích. Lidé, kteří měli štěstí a leželi v nově vybavených místnostech, se prokazatelně uzdravovali rychleji.

Vědci budou v pokusech pokračovat. Nové osvětlení teď dostanou i jiná oddělení. Na jednoznačné závěry je ale ještě brzy. Pozorování a testy mají probíhat ještě několik let a musí jimi projít několik stovek pacientů.

Osvětlení v nemocnici (zdroj: ČT24)