I v mrazech do vody - otužilci pomáhají bezdomovcům

Moskva - Rusové jsou na zimu zvyklí, někteří z nich jsou dokonce tak otužilí, že si i v těch největších mrazech chodí zaplavat. V moskevském parku Stříbrný bor je totiž pravý ruský prorub, tedy vysekaná díra v ledu. Na délku má 25 metrů, na šířku čtyři metry a obnovuje se pravidelně celou zimu. Ne kvůli rybolovu, ale právě kvůli koupání.

Ne náhodou na nedávném mistrovství světa v zimním plavání získala ruská výprava nejvíc medailí. Zdejší mroži, jak si vyznavači otužování sami říkají, trénink rozhodně nezanedbávají, do mrazivé vody chodí plavat třikrát týdně. A chválí si to. „Není třeba chodit do lékárny a kupovat si tam léky. Za ledovou vodu se nemusí platit a uchrání vás od všech nemocí,“ říká vedoucí klubu otužilců ze Stříbrného boru v Moskvě Sergej Maximov. 

Kouzlo zimního koupání ale v Moskvě objevují i cizinci pocházející z úplně jiných klimatických pásem, i když je to leckdy s velkým sebezapřením. Jako třeba Jessie Cummingová, rodačka z Austrálie: „To je ledárna. Zrovna jako koupání v Tasmánii.“ 

Členové moskevského spolku Australanů a Novozélanďanů přišli na to, že nejlépe se k ledovému ponoru namotivují, když ho spojí s charitou. Našli si proto organizaci, která pomáhá těm nejohroženějším přežít krušnou zimu. Druhý ročník moskevské charitativní ledové koupele pro bezdomovce překonal ten premiérový svou účastí takřka o sto procent. Ani jeden z účastníků přitom nemusel být lékařsky ošetřován.

„Především jsou teď velké mrazy, takže největší problém pro bezdomovce je nedostatek teplého oblečení,“ říká vedoucí projektů na pomoc bezdomovcům Marina Perminovová. Představa, kolik ponožek a rukavic se za jejich zápisné podaří nakoupit, evidentně nehřála všechny tak, jak měla. Do vody se ale nakonec odhodlali všichni přihlášení. A bylo jich víc než sedmdesát. 

Rusko: otužilci mrazy neřeší (zdroj: ČT24)